A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Karla Bilta

Sarajevo, 7. april 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio Karla Bilta, ministra vanjskih poslova Švedske.

- Došao sam da se sretnem sa starim prijateljem i da razmjenimo mišljenja o tome kako je moguće u Evropi prezentirati islam na način da je razumljiv Evropljanima.Naravno razgovarali smo i o situaciji u BiH.Lijepo se vratiti u neka sjećanja koja nas vežu za BiH, rekao je Karl Bilt u izjavi za MINU, nakon susreta sa Reisu-l-ulemom.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao da mu  je svakako zadovoljstvo sresti se sa prvim Visokim predstavnikom u BiH koji je ostavio svoj trag i koji je mnogo doprinio da država  BiH ima svoje mjesto među evropskim državama i da bosanski muslimani budu prepoznati u evropskoj zajednici naroda.

- Posebno  je važna činjenica koju Evropa treba da prepozna, a to je da uspjeh izgradnje  multinacionalne države i multikulturnog društva u BiH je i uspjeh Evrope, ali isto tako i njen neuspjeh ako se ne napravi multinacionalna država koja će biti funkcionalna i koja će moći  da se nosi sa zahtjevima Evropske unije.

 To je najbitnije što smo htjeli da prenesemo Karlu Biltu ministru vanjskih poslova Švedske uz molbu da to prenese svojim kolegama u Evropi, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.