A+ A A-

Delegaciju Kluba Bošnjaka u VN RS kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 7. april 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju Kluba Bošnjaka Vijeća naroda Skupštine   RS : Edhema Ramića , predsjednika i  Fadila Banjanovića i Omera Veladžića, delegate u Vijeću naroda.

Razgovarano je o aktuelnom položaju Bošnjaka u RS.

- Mi smo u RS s razlogom zabrinuti i suočeni s  osjećajem da se stvara srpska država na području BiH. Međutim, zabrinuti smo i odnosom Sarajeva prema Bošnjacima u RS, zabrinuti smo zbog nejedinstva bošnjačke politike kada je u pitanju položaj Bošnjaka u RS. S tim u vezi smo zatražili prijem kod Reisu-l-uleme i aktuelizirali probleme s kojim se suoćavamo mi Bošnjaci u RS, a koje ne možemo riješiti sami, izjavio je nakon razgovora za MINU Edhem Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Skupštine RS.

Ta se pitanja odnose na Ustav, izmjene određenih zakona u Federaciji koji destimulišu povratak u RS. Mi smo opredjeljeni za državu BIH u kojoj su svi građani ravnopravni.  Ali, isto tako očekujemo da naši interesi  trebaju biti prepoznati u Sarajevu, dodao je Ramić.

Fadil Banjanović - Bracika je rekao da su ove aktivnosti u nizu onih koje oni organiziraju kao zakonodavi organ unutar RS. Cilj posjete našem uvaženom Reisu-l-ulemi je bio da ga informišemo o stanju i razmjenimo mišljenja, jer su njegova mišljenja kao vrhovnog poglavara  nama dragocjena. Mi najavljujemo i susret s predsjednicima političkih stranaka : Tihićem, Silajdžiućem i Lagumdžijom jer želimo da se političke partije uključe direktno u ove naše procese. Naša je poruka da budemo svi zajedno u ovom procesu i iznađemo ono što je najbolje za povratnike. Uz politička pitanja trenutno je aktuelno i pitanje proljetne sjetve o čemu smo također upoznali Reisu-l-ulemu.Gdje su državne, emntitetske vlade i ministarstva, humanitarne organizacije... zapitao je Banjanović.

Omer Veladžić delegat u Vijeću naroda RS je zahvalan Reisu-l-ulemi na današnjem susretu i inače podršci koju daje u pogledu povratka.

-Ja to veoma dobro osjećam jer sam i član Sabora IZ i predsjednik Medžlisa IZ u Bosanskoj Dubici.

 Mi smo za bezbjedan  suživot u RS, ali nam je neophodna podrška za održiv povratak. Nama u RS puno znači jaka Islamska zajednica jer se tada i mi osjećamo slobodnijim i hrabrijim,  istakao je Omer Veladžić.

Ramić, Banjanović i Veladžić dali su punu podršku reisu-l-ulemu dr. Mustafi Ceriću u njegovom radu i Islamskoj zajednici u cjelini.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je podržao njihove napore i pozvao sve dužnosnike u državi da se odgovorno odnose prema povratku u RS i pomognu proces reintegracije BiH na principima unutarnjeg poštovanja i kulture dijaloga za dobrobit svih građana BiH.