A+ A A-

Susret bošnjačke omladine iz Norveške s reisu-l-ulemom

Sarajevo, 6. april 2009. (MINA) - Grupa od 50-ak mladih, djece bosanskih izbjeglica u Norveškoj, susrela se danas u amfiteatru Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem.

Ova grupa bošnajčke omladine, koju predvodi imam Edin ef. Mezet na petodnevnoj je eksukriziji u BiH tokom koje će posjetiti Travnik, Sarajevo, Srebrenicu, Mostar i Počitelj. Oni su uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola u Norveškoj, a kao i polaznici mekteba pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj izrazili su želju da se sretnu i sa reisu-l-ulemom dr. Cerićem.

U neposrednom razgovoru oni su se predstavili reisu-l-ulemi.Većina njih su tek rođeni, tokom rata sa svojim roditeljima izbjegli u Norvešku, a neki  su tamo i rođeni. Svi oni ne zaboravljaju BiH, svoja rodna mjesta i svoj maternji jezik.

Reisu-l-ulema je pohvalio njihovu ljubav prema domovini, postakavši ih da  se češće druže i dolaze  u BiH. Upoznao ih je ukratko o značaju Gazihusrev begove medrese, drugim zadužbinama Gazi Husrev bega, instituciji Reisu-l-uleme i Islamske zajednice u BiH.

Na susretu s mladim iz Norveške u Gazi Husrev begovoj medresi  bio je i Mirsad ef. Mahmutović, šef Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu.