Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio dr. Zekaja

Sarajevo, 23.mart 2003. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas dr. Ramiza Zekaja, generalnog direktora Albanskog instituta za islamsku misao i civilizaciju iz Tirane.

- Naš Institut ima dosta iskustava koje treba međusobno da razmijenimo  sa Islamskom zajednicom u BiH. Kontakti sa Sarajevom za muslimane Albanije, Makedonije i Kosova veoma su važni i zato treba češće da se viđamo u Sarajevu, jer je ono centar teološke islamske misli na Balkanu, izjavio je za MINU dr. Zekaj i dodao da su kod reisu-l-uleme dr. Cerića došli da čuju koje su to buduće poruke za rad na polju islama na području Balkana i Evrope.

- Dr. Ramiz Zekaj je naš veliki prijetelj. Pored toga što služi islamu u Albaniji on je i svijetli primjer, kao svjetiljka koja svijetli na Balkanu. Njegova ličnost kao intelektualca i aktiviste  čini ga nama bliskim. Osim toga on je oženjen  kćerkom Sabrije Kodže  jednog od najvećih islamskih ličnosti 20. stoljeća  koji je proveo u zatvoru više od 20 godina pod režimom Envera Hodže. Ta  upornost i žrtva Sabrije Kodže koju je on učinio za sve nas muslimane, nažalost nije dovoljno primjećena u svjetskim krugovima, pa ni među muslimanima, rekao je uz ostalo reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić., naglasivši da mi u Sarajevu želimo da razvijamo dobre odnose sa Islamskom zajednicom Albanije.

 Reisu-l-ulema dr. Cerić je zamolio dr. Zekaja da prenese njegove tople selame  albanskom muftiji Selimu Muči.