A+ A A-

Delegacija MVP Španije kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 12. mart 2009. (MINA) - Savez  civilizacija bila je tema razgovora reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i visoke delegacije Ministarstva vanjskih poslova Španije. U delegaciji su bili Maria Victoria Gonzalez Roman, ambasadorica za Alijansu civilizacija, Jose Maria Ferre ambasador at large, Maximo Cajal, ambasador at large, Alejandro Alvargonzalez San Martin, ambasador Španije u BiH i Manuel Nushe Bascon zamjenika ambasadora Španije u BiH.

            - Ja sam veoma počašćen posjetom ove visoke delegacije MVP Kraljevine Španije. Ova posjeta je upriličena u vezi s idejom Saveza civilizacija, umjesto sukoba civilizacija. Ta ideja je potekla od Španije i Turske i ozvaničena u Ujedinjenim narodima. Mi cijenimo da ta ideja ima mnogo sličnosti s idejom za međuvjerski i međukulturni dijalog Saudijskog kralja Abdulaha. Drago mi je, što upravo nakon mog povratka iz Saudijske Arabije gdje smo predložili da slijedeća konferencija inicijative kralja  Abdullaha bude u Istanbulu, a prije toga je bila u Madridu, da su se ideje o miru u svijetu spojile i imaju zajedničkog.

            Ja osobno i Islamska zajednica podržavamo ovu ideju Saveza civilizacija. To posebno ima vrijednost za nas na Balkanu, jer vjerujemo da mir i dijalog nemaju alternativu za našu zajedničku budućnost, izjavio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerića nakon razgovora s visokom španskom delegacijom.

            -  Mi smo došli  u Sarajevo da razgovaramo o implemetaciji projekta Saveza civilizacija koji treba da se realizira u budućnosti. Pokušavamo ostvariti kontakt s različitim društvenim sektorima, da čujemo njihovo mišljenje  i na taj način pokušamo postići uspjeh ovog projekta, rekao je  Alejandro Alvargonzalez San Martin ambasador Španije u BiH.