Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio ambasadora Španije u BiH

Sarajevo, 11. februar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Enrikea Alvargonzalesa San Martina.

Ambasador se zanimao za iskustva Islamske zajednice u međureligijskom dijalogu, posebno povezujući to s inicijativom Španije i Turske o savezu civilizacija, a ne o sukobu civilizacija.

Reisu-l-ulema je istakao važnost ovog projekta kojeg vode Španija i Turska pod pokroviteljstvom UN. Reisu-l-ulema je zamolio ambasadora Španije da prenese španskom kralju veoma povoljne utiske koje je ponio sa madridske konferencije o dijalogu među civilizacijama, a koju je sponzorirao saudijski kralj.

Reisu-l-ulema je izrazio zadovoljstvo što se u Španiji pokreće postupak odgovornosti za eventualne zločine koji su počinjeni od strane izraelske vojske nad Palestincima u Gazi.

Obostrano je izražena želja da se nastavi s razmjenom iskustava u dijalogu. Reis je naglasio da je Sarajevo pogodan i spreman grad za širenje ideje o savezu civilizacija.