A+ A A-

Urednik i redakcija časopisa „Svjetionik“ prvi broj uručili reisu-l-ulemi

30 06 2020 01 svjetionik

Predstavnici Centra za dijalog - Vesatijja i redakcija časopisa Svjetionik jučer su reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću uručili prvi broj ovog naučnog časopisa. 

Reisu-l-ulema je čestitao svima koji su dali doprinos realizaciji ideje o pokretanju novog časopisa, a naročito direktoru centra Senadu Ćemanu i uredniku časopisa akademiku Mustafi Ceriću, te im poželio uspjeh u radu.

Časopisa Illuminatio/Svjetionik/Almanar na bosanskom i engleskom jeziku u umjetničkoj i dizajnersko-ilustrativnoj opremi koju potpisuje akademik Mehmed Akšamija, izašao je iz štampe ovih dana.

Izdavač časopisa je Centar za dijalog – Vesatijja. Časopis je dvojezičan, a njegov sadržaj je dostupan u printanom i elektronskom formatu na web stranici svjetionik.cdv.ba. Izlazi dvaput godišnje.

Illuminatio/Svjetionik/Almanar je naučni časopis za afirmaciju novih ideja o vjeri, moralu, umjetnosti, naciji, društvu i državi, uz istodobnu afirmaciju tradicije (taṣdīq) i inovaciju društvene i državne misli (tadždīd). Časopis je pozvao ulemu, učenjake, filozofe i druge autore s područja društvenih i humanističkih nauka da bace novo svjetlo na kritična pitanja i teške izazove savremenog promišljanja religije, filozofije, etike, povijesti, umjetnosti, državotvornosti, društvenih i humanističkih nauka, a u kontekstu historijskih i savremenih bosanskih, regionalnih i svjetskih dešavanja.

30 06 2020 01 svjetionik 1

Glavni urednik je akademik Mustafa Cerić, izvršni urednik dr. Ekrem Tucaković, umjetnički urednik, odnosno art direktor je akademik Mehmed Akšamija, a redakciju čine: dr. Nedžad Grabus, dr. Ahmet Alibašić, dr. Mensur Valjevac, dr. Ahmed Kulanić i dr. Mutlaq Rašid Al-Qarawi.

U Savjetodavnom odboru časopisa nalaze se istaknute i prominentne ličnosti iz različitih dijelova svijeta: Feisal Abdul-Rauf imam, Inicijativa Kordoba (SAD); mr. Abdullah Martin Drury, Univerzitet Waikato (Novi Zeland); dr Hisham A. Hellyer, Royal United Services Institute u Londonu (Velika Britanija); dr. Benjamin Idriz imam, Minhenski forum za islam (Njemačka); dr. Abdullah Al Lheedan, Univerzitet Kralja Sauda u Rijadu (Saudijska Arabija); dr. Ferid Muhić, Unverzitet 'Sv. Kiril i Metodij' u Skoplju (Sjeverna Makedonija); David Shlomo Rosen rabin, savjetnik za međuvjerska pitanja Glavnog rabinata Izraela (Izrael); dr. Stefan Schreiner, Univerzitetu u Tibingenu (Njemačka); Gunnar Stålsett biskup emeritus, (Norveška); dr. Ugo Vlaisavljević, Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina); dr. William Vendley, Svjetska konferencija religija za mir (SAD) i dr. Stefan Jakob Wimmer, Univerzitet Ludwig-Maximilian, Minhen (Njemačka).