Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema: Koji drugi put možemo odabrati osim puta mira, uvažavanja i dijaloga

reisu l ulema 10

Komentarišući za "Katolički tjednik" petu godišnjicu posjete pape Franje Sarajevu, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je važnost uloge Vatikana i papa u promicanju mira i međureligijskog dijaloga, ali i nezavisnosti i državnosti BiH.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i ja lično iznimno cijenimo ulogu Vatikana i papa, naročito Ivana Pavla II. i današnjeg pape Franje u promicanju mira i međureligijskog dijaloga, ali i nezavisnosti i državnosti Bosne i Hercegovine. To kažem, ne samo zato što su oni tri puta posjetili našu zemlju, nego zato što su do sada imali razumijevanje za sve ono što se ovdje događalo i događa - naveo je reis Kavazović.

On ističe da, iako se posjeta pape Franje Sarajevu od prije pet godina zbog okolnosti u kojima se dogodila ne može usporediti s onom poslijeratnom posjetom Ivana Pavla II., ona nije ništa manje značajna.

- Naprotiv, ona je pokazala kontinuitet odnosa Vatikana prema našoj državi i njezinim narodima. Poruke koje smo tog dana čuli i susreti koje smo imali sve su nas ohrabrili.

 - Ipak, sva ohrabrivanja sa strane ne mogu vratiti mir i kulturu uvažavanja koju smo imali ovdje u Bosni i Hercegovini. To moramo uraditi sami. Ja iskreno vjerujem da mi imamo dovoljno unutrašnjih kapaciteta, pa, ako hoćete, i dovoljno snažnu vjeru koja nas motiviše da to uradimo. Vidimo i ovih dana kako to nije lahko i kako put izgradnje mira i međureligijskog dijaloga od svih nas traži jako puno opreznosti u riječima i djelima. Ali, kažite mi, koji drugi put možemo, ne samo kao vjernici, nego i kao sinovi i kćeri Ademovi i Havini odabrati osim put mira, uvažavanja i dijaloga - istakao je poglavar Islamske zajednice u BiH.

- Na kraju volio bih da svi vjernici, a katolici posebno, bolje čuju poruke pape Franje koje i danas šalje o brojnim našim zajedničkim izazovima, kao i poruke koje nam je u amanet ostavio u Sarajevu - naveo je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.