A+ A A-

Reisu-l-ulema: Ovo društvo i država trebaju bolje cijeniti profesiju medicinskih sestara i tehničara

04 03 2020 02 reis udruzenje

SARAJEVO, 4. MARTA (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas je u Sarajevu primio predstavnike Komore diplomiranih medicinskih sestara i tehničara Federacije Bosne i Hercegovine, sa kojima je razgovarao o problemima s kojima se njeni članovi susreću u svakodnevnom obavljanju svojih poslova.

Tokom sastanka posebno je istaknut, kako su kazali, problem „nedovoljnog vrednovanja njihovog rada i doprinosa tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

Ovom sastanku je prisustvovao i Omer Edo Hadrović, predsjednik Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ iz Vogošće, koje je produciralo dokumentarni film i izdalo knjigu o ratnim zbivanjima i radu medicinskih sestara i tehničara u Sarajevu.

Primjerak knjige i DVD ovog filma pod naslovom „Zaboravljeni“ poklonili su reisu-l-ulemi, koji je zahvalio gostima na dolasku i poklonu, te dodao kako se nada da će ova država i društvo znati bolje cijeniti profesiju medicinskih sestara i tehničara nego što je do sada bio slučaj.

Kazao je kako se radi o jednom od najumnijih zanimanja i da bismo svi trebali učiniti više, ne samo kako bi se uslovi rada i materijalno stanje ovih žena i muškaraca poboljšali, nego kako bi im se u našem društvu iskazao dignitet i poštovanje koje zaslužuju.

Istakao je i kako se ne smije dozvoliti da se njihov doprinos odbrani od agresije i sve što su činili kako bi spašavali živote zaboravi.

U tom smislu je obećao i podršku Islamske zajednice i njenih institucija, naročito u očuvanju sjećanja na njihovu žrtvu i dostojanstvo profesije koja u sebi nosi sve vrijednosti koje vjera naučava. (kraj)