A+ A A-

Reisu-l-ulema primio koordinatora TIKA-e za BiH

27 11 2019 04 reis tika

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio koordinatora Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za Bosnu i Hercegovinu Omera Faruka Alimcija. Na sastanku se razgovaralo o projektima koje TIKA realizira u Bosni i Hercegovini i planovima za budući angažman, sa posebnim osvrtom na projekte koje zajednički realizira sa Islamskom zajednicom.

Reisu-l-ulema se zahvalio g. Alimciju na njegovom ličnom zalaganju na polju jačanja saradnje između institucija Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Istakao je kako Islamska zajednica cijeni sve napore koje TIKA-a kao specijalizovana agencija Vlade R. Turske poduzima s ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa ovih prostora ali i podrške povratnicima i ukupnom ekonomskom razvoju zemlje.

„Za Islamsku zajednicu je značajna i podrška koju TIKA pruža njenim obrazovnim institucijama bilo da se radi o obnovi i izgradnju školskih zgrada ili ulaganjima u naučne aktivnosti. Posebno smo obradovani podrškom TIKA-e organizovanju nedavnog simpozija o Imamu el-Maturidiju i podrškom naučnoj saradnji naših obrazovnih institucija sa onima iz Republike Turske“. - istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Gospodin Alimci se također zahvalio reisu-l-ulemi na podršci Islamske zajednice TIKA-i u realizaciji projekata i još jednom čestitao reisu-l-ulemi Kavazoviću na ponovnom izboru za poglavara muslimana na ovim prostorima.