Logo

Obraćanje dr. Huseina ef. Kavazovića na sjednici Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme IZ-e u BiH

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

12 10 2019 02 reis izborno obracanje

Obraćanje dr. Huseina Kavazovića

na sjednici Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme IZ-e u BiH

Sarajevo, 12.10.2019.

Draga braćo i sestre, poštovani članovi izbornog tijela za izbor reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,

es-selamu alejkum!

Prethodnih dana sam obilazio mjesta po Bosni i Hercegovini i razgovarao s vama, predstavljajući vam Program rada, koji sam, kao kandidat za časnu funkciju reisul-uleme, načinio.

Razgovor mi je koristio, jer sam mnogo toga poticajnog čuo i naučio u svim krajevima naše domovine. Ukoliko dobijem vaše povjerenje da predvodim Islamsku zajednicu u BiH u narednom mandatu, ta će mi saznanja itekako određivati pravac i imati visoki prioritet u našem zajedničkom djelovanju. Stoga ću, ako mi dozvolite, u ovoj prilici vam se neposrednije obratiti.

Moja familija stotinama godina živi islam. Njena privrženost islamu u svim generacijama je poznata i uvažena u kraju iz kojeg dolazim.

Članovi moje familije su bili progonjeni i zatvarani zbog svog odnosa prema našoj vjeri. Nisu se plašili, niti kolebali, već su hrabro i uporno branili naše vrijednosti u teškim vremenima. O tome najbolje svjedoče brojni diplomanti medresa koje je iznjedrila moja familija, među kojima je značajan broj imama, muallima i hafiza.

Školovao sam se u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu i na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, na kojem sam završio studij iz područja šerijatskog prava. Postdiplomski studij završio sam na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje sam magistrirao i doktorirao.

Sve vrijeme radim u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Poznajem strukturu, funkcionalnost i idejnost u radu Zajednice. Već dugo s radošću pratim mnoge sjajne i vrijedne uspjehe koje naši imami, muderisi, muftije i nebrojeni vjernici postižu. No, i problemi, kako unutrašnji tako i dušmanski, kao i prepreke koje se pred nama isprečavaju, nisu mi nepoznanica i dobro znam da na putu njihova savladavanja valja uložili mnogo truda, energije i zalaganja.

Bio sam vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na generaciju kojoj je Allah podario čast da odbrani svoju vjeru, svoju zemlju i svoj narod.

Ponosan sam na časnu ulogu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na tom putu, na muftije, muderrise, glavne imame, imame, mualîme, predsjednike medžlisa i mutevelije, na džematlije i na sve naše muslimane. Šehidska krv je emanet i obaveza za sve nas.

Sarađivao sam s predstavnicima institucija naše domovine. Sarađivao sam sa članovima i predstavnicima drugih vjerskih zajednica i ljudima iz međunarodne zajednice. Život u našoj domovini nas upućuje na to.

Nastavit ću sve dobre poslove u Zajednici. Sarađivat ću sa svima koji izvršavaju svoje zadatke i savjetovati se u pitanjima vjere i u poslovima Zajednice.

Nastojat ću da proširim prostor saradnje i dogovora i zahtijevat ću iskrenost u razgovorima i odnosima u Zajednici. Mijenjat ću prevladano i nefunkcionalno.

Donosit ću odluke i braniti naše vrijednosti.

Domovina je dom u kojem podižemo našu čeljad a Islamska zajednica je hram u koji je položen emanet vjere i povjerenja među njenim članovima, u kojem čuvamo naš narodni duh. I jedno i drugo moramo čuvati i štititi od unutarnjih slabosti i stranog uticaja.

U svom radu oslanjat ću se na Allaha Uzvišenog i slijedit put Njegovog časnog Poslanika, u svemu jednak sa svima vama, a prvi po odgovornosti.

Poštovani.

Vi ćete danas odlučivati o tome kome ćete povjeriti emanet vođenja zajednice muslimana na ovim prostorima. To učinite na osnovu vašeg uvida i znanja o kandidatu, po svom uvjerenju i savjesti. Kakva god bude vaša odluka ja ću biti rob Gospodara i sluga u Zajednici. Hvala vam još jednom na odzivu i povjerenju koje ste do sada prema meni pokazivali! Želim vam svako dobro.

Neka Bog poživi Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Hvala vam!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.