A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetila delegacija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti SR Njemačke

  • IMG_7006IMG_7006

Sarajevo, 20. juni 2019. – Danas je visoka delegacija predstavnika i članova zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Savezne Republike Njemačke posjetila reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. Organizator posjete je bila Konrad Adenauer fondacija na čelu sa direktorom Svenom Petkeom. Ova delegacija u kojoj su bili članovi Parlamenta, Ustavnog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova, te Ministarstva pravde na državnom i federalnom nivou  borave u dvodnevnevnoj posjeti našoj zemlji.

Gosti su, kako su sami istakli, tokom susreta sa reisu-l-ulemom željeli dobiti što autentičniju sliku aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini, te su mu se zahvalili na prijemu. Naglasili su važnost uloge religije i vjerskih zajednica u sekularnom društvu. U prijateljskom razgovoru je reisu-l-ulema upoznao delegaciju sa stanjem i s izazovima s kojim se susreće Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana. Reisu-l-ulema je istakao da je Bosna i Hercegovina kao i cijeli Balkan evropski prostor u kojem živi pored drugih naroda Bošnjaci kao evropski muslimani koji dijele evropske vrijednosti i koji zaslužuju da budu dio Evropske Unije.

Reisu-l-ulema se ovom prilikom i zahvalio Njemačkoj na prijateljstvu, podršci i pomoći, prvenstveno za vrijeme agresije. Michael Brand, član njemačkog Bundestaga i dobar poznavalac prilika u regionu, istakao je da je Reisu-l-ulema Kavazović svojim držanjem doprinio miru i suživotu u Bosni i Hercegovini. Sastanak je okončan sa nekoliko važnih ideja za dalji nastavak saradnje njemačkih vlasti i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.