Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica u BiH uručila Merhametu ramazansku pomoć za izbjeglice i migrante

Sarajevo, 29. maj 2019. (MINA) – Danas je u Sarajevu potpisan ugovor o donaciji finansijske pomoći u iznosu od 30.000 KM koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila MDD Merhamet za ishranu izbjeglica i migranata koji se nalaze u Bosni i Hercegovini.

Ugovor su potpisali Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH i Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet MMD.

Ovim povod gospodin Rebihić je za medije izjavio kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, od prvih dana eskalacije migrantske krize u našoj zemlji pomaže organizacijama koje pružaju pomoć izbjeglicama i migrantima.

„U više navrata smo donirali hranu i lijekove organizacijama koje u zakonskim okvirima pomažu migrantima. Reisu-l-ulema je obišao migrante u Bosanskoj Krajini. Osim pomoći koju pružamo izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica već godinama kroz više projekata pomaže izbjeglice iz Sirije smještene u Republici Turskoj, kao i one interno razmještene. Za tu svrhu su organizovane i posebne sergije- akcije prikupljanja dobrotvornih dobrovoljnih priloga te hrane i odjeće koja je u više konvoja u saradnji sa partnerskim organizacijama dostavljana sirijskim izbjeglicama. Današnja ramazanska donacija je samo nastavak te pomoći koju Islamska zajednica u BiH, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža ne samo svojim članovima i pripadnicima, nego i svim ljudima u potrebi. Posebno nas raduje što smo bili u mogućnosti ovu pomoć pružiti u mjesecu ramazanu, mjesecu samilosti i suosjećanja.“- kazao je direktor Rebihić.

Sa svoje strane predsjednik HO Merhamet MMD gospodin Kenan Vrbanjac je podsjetio kako su Merhamet i Islamska zajednica u BiH još 2013. godine zajednički počeli raditi na pomaganju izbjeglica, odnosno migranata iz Sirije.

„Te godine su za sirijske izbjeglica u kampu na području Šanliurfe dostavili pomoć od 280 mašina za pranje rublja i jednog kontejnera sa sudoperima.

Počastvovani smo što je Islamska zajednica i ovoga puta ukazala povjerenje Merhametu i što ćemo opet zajedno pomoći migrantima koji su svoje privremeno utočište našli u našoj zemlji. Značajna pomoć Islamske zajednice od 30.000 KM omogućit će Merhametu da obezbijedi hranu za sirijske izbjeglice i migrante i na taj način ćemo im zajedno pomoći da njihov migranstki život koliko-toliko olakšamo“- istakao je gospodin Vrbanjac na kraju te dodao: „Zahvaljujem se Islamskoj zajednici na povjerenju i raduje nas što je naša saradnja svakim danom sve tješnja i jača.“

Današnje potpisivanje ugovora o pružaju ramazanske pomoći izbjeglicama i migrantima je samo još jedna od humanitarnih akcija koje je u mjesecu ramazanu Islamska zajednica u BIH organizovala kako bi se pomoglo različitim kategorijama društva u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Prema islamskom nauku mjesec ramazana je mjesec darivanja i suosjećanja i u islamskoj tradiciji Bošnjaka je ustaljena praksa da se u ovom mjesecu ukazuje posebna pažnja prema svima onima koji su u nevolji ili potrebni bilo kakve pomoći.