Logo

Delegacija iz Švedske kod reisu-l-uleme

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

  • 0101

Sarajevo, 16. oktobar 2018. – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju iz Švedske.

Delegaciju je predvodio Peter Weiderud, posebni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Švedske za pitanja religije u sukobima i izgradnji mira. Drugi član delegacije je bio Johanna Stromquist, šefica Odjela za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske. U pratnji su bili Nj.E. Anders Hagelberg, ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini kao i Emil Johansson, drugi sekretar Ambasade.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim međureligijskim prilikama u Švedskoj i u Bosni i Hercegovini, kao i o značaju Međureligijskog vijeća. Sagovornici su saglasni da je harmonizacija odnosa, međusobno razumijevanje, uzajamno poštovanje i međunarodna saradnja od suštinske važnosti za mir i stabilnost bez obzira da se radi o Bosni i Hercegovini ili Švedskoj. Imajući u vidu da veliki broj muslimana Bošnjaka živi u Švedskoj, reisu-l-ulemaje istakao zahvalnost na odnosu Švedske prema Bošnjacima koji tamo žive. U prijateljskom razgovoru predstavnici delegacije čestitali su Islamskoj zajednici na inicijativi da jača dijalog sa zemljama u Evropskoj uniji.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.