Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema i Zamjenik reisu-l-uleme na komemoraciji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

  • IMG_2365IMG_2365

Sarajevo, 26. januar 2018. (MINA) - Molitvom za mrtve i odavanjem počasti ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata danas je u Jevrejskoj općini u Sarajevu obilježen 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić prisustvovali su komemoraciji.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci podsjetio je da je namjera bila uništiti Jevreje, da se riječ holokaust odnosi na masovno ubistvo te da se radi o najstrašnijem zločinu jer oni koji su „na vrata ulazili u logore napuštali su ih kroz dimnjake krematorija“.

Među šest miliona ubijenih bilo je i nekoliko hiljada Jevreja iz BiH, od kojih je većina bila sefardskih Jevreja koji su utočište u BiH našli nakon što su protjerani iz Španije 1492. godine.

Finci stoga smatra da BiH ima razloga da se predano sjeća žrtava holokausta kada je ubijeno 85 posto Jevreja iz BiH, kao i veliki broj Roma i svih onih koji nisu, kako je kazao, bili po volji nacista.

Ovim povodom reisu-l-ulema Kavazović je za medije izjavio:

„Za ljudski rod je važno da očuva sjećanje na žrtve holokausta kada je najviše stradao jevrejski narod, ali i drugi narodi koji su bili žrtve velikog pogroma ljudskog roda. Važno je da sebi posvijestimo da svi imamo iste vrijednosti, svi bismo trebali živjeti u miru čuvajući dostojanstvo jedni drugih“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.