Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica Mađarske želi da reisu-l-ulema Kavazović bude i njihov vjerski poglavar

reis-kavazovic-4Sarajevo, 14. avgust 2013. (MINA) - Rukovodstvo Mađarske Islamske zajednice je odlučilo da predloži i pozove Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da bude i vjerski poglavar Islamske zajednice u Mađarskoj i muslimana u Mađarskoj.

Ovo se kaže u pismu Haji Zoltan Boleka, predsjedavajućeg Mađarske Islamske zajednice kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, pozivajući ga da  prihvati da bude i vjerski poglavar muslimana u Mađarskoj.

U pismu se dalje navodi:

- „The Magyar Iszlam Kozosseg“ (Mađarska Islamska zajednica) je osnovana 1988.  i priznata je od strane mađarskih vlasti kao legitimna vjerska zajednica.

Zajednica je nasljednik „Magyarorszagi Muszlim Egyhazkozseg“ – koju je do svoje smrti tačnije 1940. godine vodio poglavar porijeklom iz Bosne , Bošnjak, Hilmi Hussein Durić. Mi nismo velika zajednica i pored naših članova sačinjavaju je: Mađari, Arapi, Turci, Albanci, Pakistanci i muslimani drugih nacija. Trenutno u Mađarskoj imamo tri mjesta za obavljanje molitve i to u gradovima: Budimpešta, Gyor i Siklos. U drugim gradovima kao što su Debrecen i Miskolc muslimani zajedno klanjaju u privatnim kućama. Duhovni život naše zajednice je vođen od strane različitih imama i zasnovan je na Ehli Sunnetu. Većina članova zajednice su sljedbenici Hanefijskog mezheba ali su i drugi muslimani dobro došli u našim džamijama.

Zajednica ima dobre odnose sa Mađarskom vladom kao i potpisane ugovore o saradnji sa vladinim organizacijama. Zajednica sadržava društvene i humanitarne projekte. Planiramo u budućnosti otvoriti više džamija kao između ostalog i Islamski centar u Budimpešti. Zamolio bih vas da prihvatite našu ponudu, kaže se između ostalog u pismu Haji Zoltana Boleka, predsjedavajućeg Mađarske Islamske zajednice, kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.