A+ A A-

Reisu-l-ulema primio u posjetu rabina Davida Rosena i Jakoba Fincija

Sarajevo, 01. juli 2013. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio rabina Davida Rosena, direktora Odjela za međureligijske poslove Američkog jevrejskog komiteta (American Jewish Committee), u pratnji Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Povod posjete je Muslimansko-jevrejska konferencija koja se održava u Sarajevu od 01. do 05. jula 2013. godine.

reis-jf-r-dr-07-2013-1

Jakob Finci upoznao je reisu-l-ulemu sa programom i sadržajem ove konferencije te iskazao zadovoljstvo što konferenciji prisustvuje i rabin David Rosen kao jedan od glavnih promotora međureligijskog dijaloga u jevrejskoj zajednici.

Reisu-l-ulema i rabin David Rosen su u razgovoru istakli važnost međureligijskog dijaloga za uspješan suživot, posebno u Palestini. Reisu-l-ulema je ovom prilikom podsjetio na zajedničku višestoljetnu historiju koju dijele jevrejski i muslimanski narod u Bosni i Hercegovini te ukazao na doprinos jevrejske zajednice razvoju, napretku i očuvanju Bosne i Hercegovine.

Također bilo je i riječi o mogućnostima proširenja i unapređenja saradnje između Vijeća vjerskih lidera u Jerusalemu i Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema je pozvao rabina Davida Rosena da prisustvuje obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima, 11. jula u Potočarima. 

reis-jf-r-dr-07-2013-2