Promo banner

A+ A A-

Prva džuma na temeljima Aladže i okrugli sto

aladza-dzamija-focaSarajevo, 28. maj 2013. (MINA) - Okrugli sto pod nazivom „Rekonstrukcija Aladža džamije u Foči“, u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Centra za islamsku arhitekturu, održat će se u Centru za kulturu i informisanje u Foči, 31. maja 2013. g., s početkom u 8 sati i 30 minuta. Na okruglom stolu o obnovi Aladže, islamskoj arhitekturi i vakufima Foče govorit će dr. Enes Pelidija, dr. Ismet Bušatlić, mr. Senaid Zajimović, arhitekta konzervator Dženana Šaran, mr. Mirzah Fočo, historičarka umjetnosti Azra Delalić, dr. Amir Pašić, dr. Aida Idrizbegović, arhitekta Mirela Mulalić Handan i dr. Amra Hadžimuhamedović.

Aladža džamija bila je nesumnjivi simbol grada Foče, objekat izuzetne arhitektonske i umjetničke vrijednosti zbog čega je bila uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.   

Isti dan na platou Aladža džamije u Foči klanjat će se džuma namaz, prvi put nakon rušenja Aladže džamije1992. godine. Očekuje se da mnogi Fočaci prisustvuju džumi namazu na platou Aladže džamije.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na 9. redovnoj sjednici, održanoj 18. januara 2013. godine, donio je zaključak kojim je 2013. godina proglašena godinom intenzivnih aktivnosti na pripremi i otpočinjanju radova na obnovi Aladža džamije u Foči. Također u povodu 7. maja, Dana džamija, organizirana je sergija na cijelom području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uključujući i bošnjačku dijasporu za Aladžu džamiju.

Na temelju navedenog zaključka, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s Muftijstvom goraždanskim i muftijom Hamed ef. Efendićem realizira tokom 2013. godine više aktivnosti i programskih sadržaja u cilju intenziviranja obnove Aladža džamije, kao kulturno-historijske znamenitosti izvanredne arhitektonske ljepote.