Promo banner

A+ A A-

REAGOVANJE KABINETA REISU-L-ULEME NA POLEMIKU LATIĆA

laticdz     Sarajevo, 29. avgust 2007. (MINA) - U povodu polemika Džemalidina Latića u medijima u vezi sa održavanjem povijesne manifestacije "Moj ummete" na koševskom stadionu, Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

     -U intervjuu Džemaludina Latića u "Startu" br. 227 od 21.08. 2007. god., čije je dijelove prenijelo "Oslobođenje", u kojem, pored ostalog, Latić nastoji optužiti reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića i predsjednika Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegovića, da su se povezali "s kriminalcima" samo zato što su povjerili organizaciju koncerta "Moj Ummete" Udruženju "Selam", te nakon polemike određenih aktera koji su u tom intervjuu spomenuti, gdje se na neprimjeren način spominje IZ-a, Kabinet reisu-l-uleme nalazi za potrebno ukazati na slijedeće:

     Organizacija tako velikog koncerta kao što je bio onaj na Koševu može se povjeriti samo profesionalnim organizatorima takvih i sličnih manifestacija. Kako je gospodin Faruk Drina u toj branši prvo ime na ovim prostorima, koji je organizovao gotovo sve velike koncerte u Sarajevu, pa i ranije koncerte ilahija i kasida u Zetri, te kako je njegova agencija Udruženje Selam, Rijasetu ponudilo projekat jednog ovakvog koncerta, Rijaset je, nakon razmatranja i drugih opcija (jedna je bila sadržana u pismu Dž. Latića), na svojoj 22. redovnoj sjednici od 31. januara, 2007. god u Sarajevu prihvatio pokroviteljstvo ove manfestacije, bez ikakvih finansijskih ili sličnih obaveza od strane IZ-e. Jedina obaveza Rijaseta je bila savjetodavnog karaktera, kad se radilo o učešću imama u toj manifestaciji, te nekih drugih detalja vjerske prirode. Rijaset nije ulazio u moralni ili duhovni integritet pojedinih članova Udruženja "Selam". A kao što je poznato moralna policija kod nas ne postoji.

     Rijaset IZ-e u BiH nastoji raditi i predstavljati muslimane po najprimjerenijim standardima, maksimalno je otvoren, transparentan i spreman je na sve konstruktivne kritike. U svome radu niko nije nepogrješiv, ali se ne mogu prihvatiti takve kvalifikacije kakve je o reisu-l-ulemi i predsjedniku Udruženja ilmijje izrekao Džemaludin Latić u svom intervjuu, a koje opet ponavlja u nastavku polemike u "Oslobođenju". Latićeve neodgovorne kvalifikacije štete općem ugledu IZ-e.

     Stoga, Kabinet reisu-l-uleme se ograđuje i osuđuje klevete i insinuacije koje je javno izrekao Džemaludin Latić o manifestaciji "Moj ummete", ako ni zbog čega a ono zbog 30.000 ljudi iz domovine i dijaspore koji su s oduševljenjem slušali učenje Kur'na, te izvođenje ilahija i kasida iz Bosne i Hercegovine, Turske, Irana, Pakistana, Saudijske Arabijke, Egipta i Engleske.