Promo banner

A+ A A-

Posjeta reisu-l-uleme Muftiluku goraždanskom

Sarajevo, 30. mart 2013. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u petak, 17.džumade-l-ula 1434.h.g./29.marta 2013.godine, bio je u prvoj zvaničnoj posjeti Muftijstvu goraždanskom. Domaćin ove posjete bio je muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. U pratnji Reisu-l-uleme bio je savjetnik reisu-l-uleme Rifat Fetić.

reis-pos-gor-03-2013-1

Po dolasku u Goražde Reisu-l-ulema prvo je posjetio Ured muftije goraždanskog gdje se susreo sa glavnim i v.d. glavnim imamima medžlisa Islamske zajednice sa prostora Muftijstva goraždanskog. Reisu-l-ulema je sa prisutnim imamima razgovarao o radu Islamske zajednice u našoj domovini i izvan nje. Posebnu pažnju posvetio je radu Islamske zajednice u povratničkim džematima i medžlisima, te stanju povratka, odnosno uslovima u kojem žive džematlije povratnici i imami koji rade na ovim prostorima. Imami iz povratničkih medžlisa naglasili su potrebu za pravnom i finansijskom pomoći koju trebaju od Muftijstva i Rijaseta Islamske zajednice, posebno na polju zaštite vakufa i obezbjeđenja uslova za rad organa Islamske zajednice. Reisu-l-ulema je prisutnim imamima govorio o načinima na koje će Rijaset Islamske zajednice pokušati posebno pomoći povratničkim medžlisima, ali i svim drugim džematima i medžlisima kojima ta pomoć bude trebala. Imamima je savjetovao da vode računa u čuvanju svog i ugleda Islamske zajednice, da stalno rade na izgradnji svog duhovnog bića, te da budu svjesni važnosti svoje uloge u društvu u kojem žive i rade.

Susretu reisu-l-uleme Kavazovića sa imamima prisustvovao je i muftija goraždanski, sa kojim je Reisu-l-ulema potom i posebno razgovarao o uslovima u kojima djeluje Muftijstvo goraždansko.

Reisu-l-ulema je potom posjetio Kajserija džamiju u Goraždu, gdje je bio hatib i imam džume namaza. U svojoj hutbi govorio je o važnosti stalne težnje da musliman svoje stanje mijenja na bolje, da u poteškoćama bude strpljiv, shvatajući da svako društvo ima svoje probleme i da život na ovom svijetu nije igra i zabava. Upozorio je na štetnost svađa i intriga koje svakom društvu nanose veliku štetu i razaraju društveno biće. Reisu-l-ulema se poslije džume namaza kratko zadržao u Kajserija džamiji u kojoj su se prisutni džematlije imali priliku sa njim poselamiti i razgovarati. Džumi namazu prisustvovao je i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.

U okviru ove posjete, Reisu-l-ulema je posjetio i dva veoma značajna privredna subjekta u Goraždu. Posjetio je firme Bekto Precisa d.o.o. Goražde i Prevent Goražde d.o.o. Vlasnik prve spomenute firme i direktor druge, Redžo Bekto i   Haris Rahman, predstavili su firme kojima stoje na čelu, te Reisu-l-ulemu proveli kroz pogone ovih firmi. Muftija goraždanski je Reisu-l-ulemu upoznao sa posebnom ulogom koju ove firme imaju za ekonomski napredak Goražda i susjednih općina, te istakao njihov doprinos radu Islamske zajednice na ovim prostorima.

Svoju prvu zvaničnu posjetu Goraždu reisu-l-ulema Kavazović zaokružio je posjetom džematu Obarak. U mesdžidu ovog džemata Reisu-l-ulema klanjao je ikindiju namaz i razgovarao sa imamom i džematlijama. Džemat Obarak je džemat sa najvećim brojem polaznika mektebske nastave na području Medžlisa Islamske zajednice Goražde i jedan od mekteba sa najboljim rezultatima mektebskog rada. U džematu Obarak Reisu-l-ulema posjetio je i lokaciju na kojoj se treba graditi džamija za kojom ovaj džemat već dugo ima potrebu.

Na kraju posjete Reisu-l-ulema zahvalio se Muftiji goraždanskom i njegovim saradnicima, te izrazio svoje zadovoljstvo susretima i obilascima koji su bili dio njegove prve zvanične posjete Muftijsvu goraždanskom.

  • IMG_4090IMG_4090