A+ A A-

Ugrožen vjerski život muslimana u vojsci

Sarajevo, 14. februar 2013. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pozvao muftiju vojnog Ismaila ef. Smajlovića da ga upozna s vjerskim životom muslimana u vojsci.

reis-voj-mu-02-2013-1

Muftija vojni je upoznao Reisu-l-ulemu o nedavno usvojenim dokumentima u Ministarstvu odbrane koja u određenim područjima uređuju vjerski život muslimana.

On je izvijestio reisu-l-ulemu da doneseno Pravilo službe u značajnoj mjeri ograničava vjerske slobode muslimana i muslimanki u vojsci. Najveći dio prijedloga iz Ureda Vojnog muftije, u smislu da se omogući muslimanima da imaju ishranu u skladu sa halal standardom, da se unese u plan rada i vrijeme za obrede, dnevne namaze, džumu petkom, propisno odijevanje i izgled  muslimana u vojsci da bude u skladu sa propisima Islama, nisu prihvaćeni i uvršteni u nove dokumente koji uređuju ovu oblast. Izmijenjene su čak i neke odredbe iz prethodnih Pravila službe čime se još više reduciraju prava muslimana u vojsci.

U razgovoru je naglašeno da ovakva Pravila službe nisu u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH, kao niti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima koja uređuju ovu oblast.

Reisu-l-ulema je izrazio zabrinutost zbog donesenih Pravila službe koja ograničavaju vjerske slobode muslimana u vojsci i pozvao nadležne organe da pokrenu određene procedure i upotrijebe ovlasti kako bi se navedena situacija poboljšala i obustavila primjena Pravila službe, kako bi muslimani mogli uživati u potpunosti svoje pravo na slobodu vjere.