Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na Festivalu knjige u Edinburgu

Sarajevo, 24. august 2012. (MINA) – Na poziv Univerziteta u Edinburgu i Al-Walid centra reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić učestvuje na Međunarodnom festivalu knjige u Edinburgu (Škotska) u okviru kojeg je imao obraćanje  u dijelu programa koji se odnosi na Islam i islamski svijet.

reis-edinb-08-2012-1

Reisu-l-ulema je jučer  imao obraćanje na temu „Promišljanje islama“ zajedno sa piscem Jamalom Mahjoub i novinarom Dilipom Hiro.

Tom prilikom je reisu-l-lema dr. Mustafa Cerić između ostalog rekao:

- Spoj  zapadne i islamske civilizacije je poput sijamskih blizanaca.  Svaki pokušaj operacije radi separacije ili izolacije islamske od zapadne civilizacije i obratno izaziva bol, patnju a ponekad i krvoproliće i kod jednih i kod drugih. Stoga je od prevelike važnosti za mir i sigurnost u cijelom svijetu da ove dvije žive civilizacije svoju energiju usmjere u pravcu pozitivne suradnje i međusobnog uvažavanja, jer, kao i kod sijamskih blizanaca, nije moguće razdvojiti historijski uvezane moždane i srčane vene između islamske i zapadne civilizacije - zaključio je reisu-l-ulema Cerić u Edinburgu svoj govor na Book Festivalu.

Reisu-l-ulema će također večeras učestvovati i u diskusiji na temu „Bosna i Hercegovina 20 godina kasnije“ zajedno sa Donaldom Reeves iz organizacije „Soul of Europe“ i profesorom Hugh Goddardom.

Ovogodišnji Međunarodni festival knjige u Edinburgu se održava od 11. do 27. augusta i ugostit će preko 800 autora iz različitih oblasti među kojima su romanopisci, pjesnici, znanstvenici, filozofi, sportisti, ilustratori, likovni umjetnici, povjesničari,  biografi, ekonomisti, dobitnici Nobelove nagrade kao i mnogi drugi.

  • 0101