A+ A A-

VIDEO: Poziv arhiepiskopa Teodosija Radmanoviću i SPC-u

por-srp-cl-pred-10-2011Sarajevo, 1. novembar 2011. (MINA)  - Povodom podrške koju je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ovih dana uspio isposlovati kod srpskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini da blokiraju glasanje BiH u Vijeću sigurnosti i onemoguće podršku palestinskom zahtjevu za priznanjem, u Ramallahu, u Palestini, arhiepiskop grčkog pravoslavnog patrijarhata, Teodosije Atallah Hanna,  je jučer 31. oktobra, 2011. godine, održao konferenciju za štampu na kojoj se obratio srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću.

MINA u cijelosti prenosi transkript obraćanja i video link snimka konfrencije za štampu.

„Jako me je pogodila vijest koju sam maloprije saznao iz sredstava informisanja - da se srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovini protivi priznanju Palestinske države. Ovaj stav me jako boli jer bi srpskog predstavnika, koji pripada Pravoslavnoj crkvi, trebale krasiti moralne vrijednosti Pravoslavne crkve koja je uvijek bila samo pomagač obespravljenim i napaćenim na ovom svijetu. Ja smatram da je stav srpskog člana Predsjedništva BiH u suprotnosti sa načelima Pravoslavne crkve, s učenjima Svetog  Jevanđelja, i u suprotnosti je sa ljudskim i duhovnim vrijednostima. Zastiđujući je stav predstavnika srpskog naroda koji za sebe kaže da je pravoslavac, a pravoslavlje znači ispravno i pravično mišljenje. Gdje je ovdje ispravan stav srpskog člana Predsjedništva u pogledu neprijateljskog stava prema palestinskom narodu i palestinskom pitanju? 

Jako me žalosti da od tebe čujem takav stav i nadam se da ćeš ga u najskorije vrijeme promijeniti. Nije ti dopušteno da napustiš, odnosno izdaš svoju pravoslavnu pripadnost dodvoravajući se izraelskom ministru vanjskih poslova, koji se sa tobom susreo prije nekoliko dana, odnosno u susretu s bilo kojim izraelskim zvaničnikom. Susreti sa izraelskim zvaničnicima ne daju ti za pravo da odstupiš od moralnog i ljudskog načela da budeš uz Palestinu. To je moralni i ljudski princip, a da budeš protiv Palestine znači napuštanje moralnih i ljudskih načela. Stoga, ja putem ove Press-konferencije pozivam njegovu preosvećenost srpskog patrijarha Irineja, poznatog po njegovim stavovima podrške obespravljenim narodima u svijetu, a naročito palestinskom narodu, pozivam Mitropolita pravoslavne crkve u Sarajevu, pozivam Srpsku pravoslavnu crkvu da kažu svoju riječ, da pokažu svoje pravoslavlje, svoju hrišćansku pripadnost, svoju vjeru u Isusa i u vrijednosti Svetog  Jevanđelja, odbacujući ono što je izjavio ovaj srpski zvaničnik i da od njega zahtijeva da odustane od ovakvog stava koji se, najblaže rečeno, može označiti kao neljudski i nemoralan. 

Zbog toga, oštro osuđujemo takav stav, a ja to kažem u svojstvu Palestinca, Arapina i mitropolita koji pripada najstarijoj kršćanskoj crkvi na svijetu.  Ja pozivam i zahtijevam od Srpske pravoslavne crkve da se ogradi od ponižavajuće izjave srpskog zvaničnika koji tvrdi da predstavlja Srbe Bosne i Hercegovine, a on ovakvim svojim stavom šteti pravoslavnim Srbima koje predstavlja. Ja pozivam narod BiH da iznese svoj stav, pozivam sve vjerske institucije u BiH da iznesu jasan stav u vezi sa ovim pitanjem. Palestina to zaslužuje. Srpski članu Predsjedništva, prihvatio to ili odbio, Palestina zaslužuje da ima svoju državu i da ta država bude priznata u svijetu. Zastiđujuće je da imaš takav stav koji je u suprotnosti sa porukom religija, svetih knjiga i porukom kršćanstva, ako želimo govoriti o kršćanstvu koje je uvijek bilo pomagač obespravljenim i napaćenim narodima. Imam još jednu poruku i ovim ću završiti svoje obraćanje. Želim poručiti srpskom članu Predsjedništva i drugima, a ovo što ću reći mora se čuti također od svih lidera u svijetu, da palestinsko pitanje, koje branimo i u čije ime govorimo, ima kršćansku dimenziju. Zar Isus nije rođen u Betlehemu? Zar nije živio u Palestini, umro u Jerusalemu, ukopan u Jerusalemu i vaskrsnuo u Jerusalemu? Ja pozivam srpskog člana Predsjedništva da posjeti Crkvu vaskrsenja i Crkvu rođenja, da otkrije da je kolijevka kršćanstva Palestina iz koje se kršćanstvo raširilo Istokom i Zapadom zemlje. Ja kažem vama i drugima da su palestinski kršćani sastavni dio palestinskog naroda. Mi smo kršćani ali pripadamo ovom borbenom narodu, koji nastoji osloboditi svoju zemlju i svoje svetinje. 

Zbog toga, solidarnost sa Palestinom je također solidarnost s kršćanstvom, to je solidarnost sa kršćanskom crkvom i sa palestinskim kršćanima, s kolijevkom kršćanstva i sa matičnom crkvom koja je osnovana u Palestini i iz Palestine se proširila Istokom i Zapadom zemlje. Pogledaj predsjedniče, ovo je Palestina: ahmedija muftije  i panakamilavka mitropolita, ovo je divna slika Palestine sa njenim muslimanima i njenim kršćanima. Kao palestinski narod nećemo dopustiti da nam iko naškodi i da se iko prema našoj nacionalnoj volji i konvenciji bezobzirno odnosi, da budemo slobodni u okrilju nezavisne države sa glavnim gradom časnim Jerusalemom. Pozdravljam vas i nadam se  da će ovo moje obraćanje probuditi savjest srpskog člana Predsjedništva BiH i savjest nekih kolebljivih i uplašenih da stanu uz palestinsko pitanje. Kada stanete uz palestinsko pitanje vi time iskazujete svoju ljudskost, svoje vrijednosti i svoju autentičnost. Hvala", istakao je u svom obraćanju novinarima u Ramallahu, Palestina, arhiepiskop grčkog pravoslavnog patrijarhata, Teodosije Atallah Hanna.

[youtube:www.youtube.com/watch?v=QkcVNEEWVIs]