Logo

Konsultacije u Kabinetu reisu-l-uleme

 careva_dzamija-1Sarajevo, 31. oktobar 2011. (MINA) -  Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je održao sastanak sa saradnicima radi konsultacija o nastavku aktivnosti Islamske zajednice u suzbijanju nasilja.

Na sastanku je još jednom najoštrije osuđen teroristički čin napada na Američku ambasadu i izraženo očekivanje da će nadležni državni organi u što kraćem roku potpuno rasvijetliti sve okolnosti i motive napada.

Vršenje djela nasilja, širenje straha i mržnje zaslužuje najoštriju osudu i odlučan odgovor društvene zajednice. Teror, strah i mržnja ne smiju imati vjersku motivaciju i identifikaciju, a ukoliko se takvo što desi to predstavlja grubu i neprihvatljivu zloupotrebu vjere, jer zločin u ime vjere je zločin protiv vjere, saglasili su se učesnici ovog sastanka. Također, učesnici sastanka su naglasili da najoštrije osuđuju instrumentalizaciju napada na Ambasadu SAD radi ostvarenja političkih interesa ili stvaranja i produbljivanja podjela među ljudima. 

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u petak će proslijediti svim hatibima u domovini i dijaspori tematsku hutbu o osudi nasilja. Također, u bajramskoj hutbi reisu-l-ulema će uputiti poziv na suživot i toleranciju među svim ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kontinuirano se bavi pitanjem pogrešne interpretacije vjere, nasilja i mržnje. Dokaz tome je fetva reisu-l-uleme od 13. decembra 1993. godine o obaveznosti pridržavanja propisa hanefijskog mezheba u načinu vršenja vjerskih obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i na svim vrstama islamskih skupova, zatim Rijasetova Rezolucija o tumačenju islama, od 27. marta 2006. godine, kao i dopuna Rezolucije od 7. novembra, 2006. godine, donošenje Kućnog reda u džamijama, od 16. oktobra 2007. godine, te održavanje seminara i stručnih rasprava na različitim nivoima unutar Islamske zajednice, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.