A+ A A-

Pismo sućuti reisu-l-uleme povodom zemljotresa u Turskoj

reisu-l-ulema-CericSarajevo 23. oktobar 2011. (MINA) - Povodom razornog zemljotresa koji je pogodio istok Turske, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić uputio je pismo reisu-l-ulemi Turske Mehmedu Gormezu sa izrazima suosjećanja s porodicama žrtava i turskim narodom. U pismu reisu-l-uleme se kaže:

-Vijest da je razorni zemljotres u gradu Vanu i njegovoj okolini na istoku Turske odnio veliki broj ljudskih života i prouzročio ogromne materijalne gubitke, duboko je ožalostila muslimane u Bosni i Hercegovini. Premda smo, kao vjernici, svjesni postojanja raznovrsnih iskušenja i teškoća, no svako nas stradanje i svaka nas ljudska patnja duboko žalosti, ali isto tako nas i obavezuje da u teškoćama i iskušenjima budemo jedni pored drugih, da pomognemo i hrabrimo jedni druge. Muslimani Bošnjaci, u ovim teškim trenucima za turski narod, iskazuju svoju blizinu i suosjećanje s narodom Turske. 

Također, molim Vas, uvaženi šejh Gormez, da Vi osobno u ime muslimana, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u moje osobno ime primite izraze duboke sućuti i suosjećanja i da našu sućut prenesete porodicama nastradalih u zemljotresu, cijelom turskom narodu, kao i rukovodstvu Republike Turske na čelu s predsjednikom Abdulahom Gulom, premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.  

Molim Boga da stradalim u zemljotresu podari Svoj oprost i milost, da njihovim porodicama i svim ljudima pogođenim zemljotresom podari sabur i nadu, a turskom narodu slogu i solidarnost u prevazilaženju iskušenja, da mu ujedini srca i učvrsti korake na putu međusobne solidarnosti, pomoći i napretka.