A+ A A-

Telegram sućuti reisu-l-uleme

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 10. septembar 2011. (MINA) - Povodom desete godišnjice od terorističkih napada, 11. septembra 2001. godine, na Svjetski trgovinski centar u Nju Jorku, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio telegram sućuti i suosjećanja ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini Patriku Munu (Patrick S. Moon) .

U telegramu reisu-l-uleme se kaže:

-Vaša ekselencijo, dozvolite mi da u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svoje osobno ime izrazim sućut Vama, porodicama poginulih u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar u Nju Jorku 11. septembra 2001. god. i cijelom američkom narodu.

Još jednom želim podsjetiti da muslimani Bošnjaci oštro i nedvosmisleno osuđuju svaku vrstu nasilja i terora, posebno ako se to čini u ime vjere ili politike mržnje. Dok porodice žrtava, američki narod i njihovi prijatelji širom svijeta obilježavaju sjećanje na tragični događaj od 11. septembra 2001. godine, molim Vas da porodicama i prijateljima nedužno nastradalih prenesete našu iskrenu sućut i suosjećanje sa njihovom boli i patnjom.

Uvjereni smo da nasilje i strah ne mogu uništiti demokratske vrijednosti i ljudsku želju i potrebu za slobodom, ali nas slučajevi nasilja i sijanja straha obavezuje da budemo još više posvećeni predanom radu u promociji i očuvanju demokratskih vrijednosti i dostojanstva svakog čovjeka. Muslimani Bošnjaci su svojim iskustvom posvjedočili da je želja za slobodom jača od osjećaja straha, ali isto tako znaju težinu tereta i iskušenja boli i patnje usljed terora, nasilja i genocida. Muslimani Bošnjaci ne zaboravljaju i duboko cijene prijatelje koji su iskazali suosjećanje i razumijevanje u njihovoj boli i patnji, kao što je to činio i čini američki narod i Vlada SAD. Ne može se zaboraviti suosjećanje američkog naroda sa našim bolnim sjećanjem na 11. juli. Mi se danas suosjećamo sa američkim narodom u njegovom tužnom sjećanju na 11. septembar i vjerujemo da udruženim naporima svih slobodoljubivih i pravdoljubivih nacija svijeta, što je američka nacija više puta dokazala posebno u Bosni i Hercegovini, možemo osloboditi svijet od straha i graditi budućnost u kojoj će sloboda, mir i pravda za sve ljudi biti principi za koje ćemo se svi zajedno boriti.

Sa molbom Uzvišenom Bogu da porodicama olakša bol i patnju te nadom da se više nikada i nikome neće ponoviti 11. septembar, primite izraze mojeg osobnog poštovanja i zahvalnosti za Vaše prijateljstvo - kaže se u pismu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića Patriku Munu ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini.