A+ A A-

Čestitka u povodu nove školske i mektebske godine

mekteb-ilustracijaSarajevo, 02. septembar 2011. (MINA) - Povodom početka nove školske i mektebske godine Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH svim učenicima, roditeljima i nastavnicima želi sretnu i uspješnu novu školsku i mektebsku godinu.

U čestitki se kaže:

-Islam je vjera nauke i prve objavljene riječi muslimanima bile su „Uči, čitaj!", a Muhammed, a.s., je u mnogobrojnim hadisima pohvalno govorio o onima koji se trude da steknu znanje.

Dragi učenici, drago nam je što svojim praktičnim primjerom pokazujete predanost poruci Prve objave kao i Poslanikovim riječima. Nova školska i mektebska godina sa sobom nosi niz mogućnosti posvećenih vašem što potpunijem i svestranijem razvoju i nadamo se da će te ih optimalno iskoristiti. Islamska zajednica cijeni vaš trud na putu stjecanja znanja i nastoji biti u službi vaše dobrobiti i čuvati vaša prava utemeljena na duhu Prve objave.

Dragi roditelji, u ovim teškim i zahtjevnim vremenima nezaposlenosti za jedne i prezauzetosti za druge, te svakodnevnih životnih izazova i mnogobrojnih iskušenja koja opterećuju ispravan razvoj mladih generacija, vjerski odgoj u mektebima i školama pomoći će vam u izgradnji i očuvanju moralnih vrijednosti, kao i zdravog i uravnoteženog razvoja vaše djece, a za dobrobit našeg društva. Vaše pravo na vjerski odgoj je zakonsko i neotuđivo pravo, dok nadležne vlasti imaju obavezu da obezbjede adekvatne uvjete za ostvarivanje tog prava. Stoga, Islamska zajednica želi ohrabriti roditelje i njihovu djecu da u polju moralnog odgoja izaberu ono što je u najboljem interesu za njih, što uvažava iskonske potrebe i naše tradicionalne vrijednosti. Na osnovu višegodišnjeg iskustva i rezultata empirijskog istraživanja, koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, to je, bez ikakve sumnje, vjerski odgoj. Također Islamska zajednica se nada da je iza nas vrijeme ostrašćenih, jednostranih i ideoloških rasprava o vjerskom odgoju i da ulazimo u razdoblje posvećenosti kvalitetu.

Dragi muallimi, nastavnici i profesori, vi kao nosioci institucionalnog odgojno-obrazovnog procesa najbolje znate koliko je vremena, truda i energije potrebno uložiti da bi se napravili mali pomaci u izgradnji mladih generacija. Osim toga, svjesni ste koliko savremeni odgojno-obrazovni rad zahtjeva permanentnu i svestranu edukaciju prosvjetnih radnika, na čemu uporno ustrajavate, te se nadamo da će u narednom periodu vaš trud i zalaganje za izgradnju sretnijih i sposobnijih generacija biti adekvatnije vrjednovan.

Na kraju, Islamska zajednica u BiH svim učenicima, roditeljima i nastavnicima želi sretnu, uspješnu i berićetnu novu školsku i mektebsku godinu.