A+ A A-

Saopćenje za javnost reisu-l-uleme

reisu-l-ulema-mustafa-ceric-02Sarajevo, 29. avgust 2011. (MINA) - Povodom neprimjerenih kvalifikacija o Kraljevini Saudijskoj Arabiji, objavljenih u „Oslobođenju" od 29.08.2011. godine pod naslovom „BiH mora biti zemlja istinske ravnopravnosti", reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se kaže:  

- U danima Bajrama, opće radosti svih muslimana, nažalost, neki pojedinci svojim neutemeljenim i neodmjerenim izjavama nastoje pomutiti tu radost, kao što je izjava o Kraljevini Saudijskoj Arabiji  u negativnom kontekstu u vezi sa naporima koje Kraljevina ulaže da svim muslimanima svijeta osigura što bolje uvjete prilikom obavljanja petog islamskog šarta, hadža.

U svoje i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  jasno i nedvosmisleno osuđujem zlonamjerne izjave o Kraljevini Saudijskoj Arabiji, velikom i istinskom prijatelju Bošnjaka muslimana i države Bosne i Hercegovine, i podržavam napore Čuvara dvaju harema (Khadimu-l-haremejni-l-šerifejn) na poboljšavanju i proširivanju harema Kabe u Mekki i harema Alejhisselamove džamije u Medini te izražavam svoje i svih muslimana Bošnjaka iskreno i bratsko poštovanje prema narodu Kraljevine Saudijske Arabije na čelu sa kraljem Abdullahom bin Abdulazizom Al Saudom.

Muslimani Bošnjaci nikada neće zaboraviti pomoć Kraljevine Saudijske Arabije u odbrani njihovog islamskog identiteta, njihovog kulturnog napretka i njihovog prava na slobodu da žive u svojoj vjeri i u svojoj zemlji. Mi smo neizmjerno zahvalni svim dobrim ljudima Kraljevine Saudijske Arabije koji su pomagali i koji još pomažu našu zemlji i naš narod u svakom pogledu. 

Koristim se ovom prilikom da uputim iskrenu bajramsku čestitku Čuvaru dvaju harema (Khadimu-l-haremejni-l-šerifejn) i  saudijskom narodu, sa dovom Allahu dž.š. da Mekka i Medina i dalje ostanu svjetionici islamskog svjetla, muslimanske časti i ponosa, pod pokroviteljstvom kralja Abdullaha bin Abdul Aziza Al-Sauda - kaže se u izjavi reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.