A+ A A-

U ponedjeljak prvi dan ramazana

ramazan011Sarajevo, 27. juli 2011. (MINA) - Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ramazana i prvi dan posta je u ponedjeljak 1. avgusta 2011 .

Prva teravija je u nedjelju, 31. jula. Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će prvu teraviju klanjati u Begovoj džamiji u Sarajevu.

U skladu s Hanefijskim mezhebom i prema tradiciji u BiH i ove godine će se teravih - namaz klanjati 20 rekata. Sugeriše se da  se klanja prema Takvimu.

Kako bi se mjesec ramazan što potpunije proveo u ibadetu i drugim dobrim djelima Rijaset je pripremio program ramazanskih aktivnosti.

U Sarajevu, centralni programi će se održavati u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a sastojat će se od učenja Kur-ana, vazova, mukabela, itikafa... Posebni programi će se pripremiti za 17. i 27. noć ramazana.

U pojedinim džamijama u Sarajevu, teravih namaz će se klanjati hatmom. I u većini drugih džamija učit će se mukabele, održavati vazovi i pripremati drugi prigodni programi.

Posebnu pažnju Islamska zajednica u BiH tokom ramazana poklanja akciji zekata i sadekatu-l-fitra od kojih zavisi izdržavanje njenih odgojno-obrazovnih ustanova.

Zahvala reisu-l-uleme za pozive na iftar 

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zahvaljuje svim pojedincima i institucijama, domaćim i  stranim koji su mu uputili pozive za iftar i ujedno obavještava  da neće moći udovoljiti brojnim pozivima za iftare jer će tokom ramazana obilaziti džemate širom BiH i nastojati da se iftari s porodicama u tim džematima.