Logo

Reisu-l-ulema na komemoraciji Ottu von Habsburgu u Beču

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Beč, 14. juli 2011. (MINA) -  Danas je u Beču reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sudjelovao na komemoraciji sinu posljednjeg austro-ugarskog kralja Otto von Habsburgu, gdje je pročitao dovu (molitvu), koju je bivši reisu-l-ulema Džemaluddin Čaušević napisao prije sto godina za cara Franju Josipa Prvoga. Komemoracija u Beču bila je u ekumenskom duhu ibrahimovske tradicije judaizma, kršćanstva i islama, na koju je reisu-l-ulema Cerić pozvan prema osobnoj želji Nj.K.V. Otto von Habsburga i njegove familije.

Otto von Habsburg, poznat i kao Vojvoda Otto od Austrije, je rođen 1912. god. On je posljednji austro-ugarski prestolonasljednik od 1916. do 1918. god., kad se austro-ugarska monarhija raspala, a činile su je područja Ausrije, Madžarske, Bosne i Hercegovine, Hravatske, Češke republike, Slovačke, Slovenije, te dijelovi Italije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije i Ukraine.

Otto von Habsburg je bio prestolonasljednik Madžarske sve do 1921. god. Do kraja života bio je glava Habsburške kraljevske kuće. Od 1930. god. bio je aktivno uključen u europsku politiku sa snažnim otporom protiv nacizma i komunizma. Uživao je veliki ugled u Austriji, gdje je od 1931. do 1938. god. u 1,603 općina proglašen počasnim građaninom. Od 1973-2004. god. bio je predsjednik Internacionalne paneuropske unije. Od 1979-1999. god. bio je član Europskog parlamenta ispred Kršćanske socijalističke unije (CSU) iz Bavarije.

Otto von Habsburg je bio poliglota sa izuzetnim osjećajem za svjetsku politiku. Snažno se protivio agresiji na Bosnu i Hercegovinu i više puta je posjetio Sarajevo i Mostar. Imao je osobito poštovanje prema islamu i muslimanima, posebno prema Bosanskim muslimanima, kojima je preko Bosanca  Ismeta Aganovića, ostao dužan što je preživio Drugi svjetski rat. Otuda se može i razumjeti njegova želja da mu naš reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić bude na sahrani i govori na ekumenskoj komemoraciji.

Otto von Habsburg je umro 4. jula, 2011. god. i bit će pokopan u subotu, 16. jula u Beču.    

MINA donosi u cijelosti dovu (molitvu, govor) reisu-l-uleme Cerića na arapskom od reisu-l-uleme Džemaluddina Čauševića i na bosanskom od reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerić, održanog u Kapuziner Kirche u Beču.

 reis-otto-von-habsburg-juli-2011

َنحْمَدُكَ اَللَّهُمَّ يا سَمِيعُ يا قَرِيبُ يا مُجِيبُ، وَنُصَلّي وَنُسَلِّمُ على حَبِيبِكَ الْمَحْبُوبِ الأَدِيبِ، وعَلى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ، كُلٌّ مِنهُم إلى اللهِ مُنِيبٌ، اَللَّهُمَّ يا مَنْ تَفَرَّدَ في عَظَمَتِهِ وَقُدْرَتِهِ، أنْتَ الْمُعْطِي لا مانِعَ لَكَ، وَأَنْتَ الْمُعِزُّ لا دَافِعَ لَكَ، تُعْطِي مَنْ تَشَاءُ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ، إِنَّكَ على كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.

اَللَّهُمَّ إِنَّا عِبَادُكَ، نَرْفَعُ أَكُفَّ الدُّعَاءِ في هذا الْمَعْبَدِ إلى حَضْرَتِكَ، وَنَتَوَسَّلُ بِمَوَاعِيدكَ الصَّادِقّةِ، وَأَيَادِيكَ الْفَاضِلَةِ، وَرَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ، وَنَسْأَلُ بِجَاهِ جَمِيعِ أَنْبِيَائِكَ وَرُسُلِكَ أَنْ تُؤَيِّدَ بِتَأْيِيدَاتِ سُبْحَانِيَّتِكَ أُسْرَةَ هَابْسْبُورْغْ الْمُلُوكِيَّةِ، الشَّهِيرَةِ بِالعَدْلِ وَالإِنْصَافِ الْمَعْرُوفَةِ في جَمِيعِ الأَقْطَارِ والأَطْرَافِ، سُلالَةَ مَلِكِنَا الْمُعَظَّمِ الْمَرْغُوبِ، مَوْلانَا فْرَانْس يُوسَفِ الأَوَّلِ الْمَحْبُوبِ.

 اَللَّهُمَّ انْظُرْ إِلى سُلالَتِهِ الشَّرِيفَةِ بِعَيْنِ عِنَايَتِكَ، وَاحْفَظْهُ وَسُلالَتَهُ مِنَ الأَكْدَارِ وَالآلامِ، اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ وَاجْعَلْ سُلالَتَهُ الشَّرِيفَةَ في حِرْزِ أَمَانِكَ مَسْرُوراً وَمَسْرُورُةً، وَلا تَجْعَلْ لِلأَعَادِي عَلَيْهِ وَعَلَيْهَا سَبِيلاً وَطَرِيقَةً، وَاطْرُدِ اَللَّهُمَّ مِنْ بَابِ رَحْمَتِكَ كُلَّ بَاغٍ يُرِيدُ إِضْرَارَ هَذِهِ الأُسْرَةِ الشَّرِيفَةِ.

اَللَّهُمَّ انْصُرْ وَأَيِّدْ مَلِكَنَا الْمُعَظَّمَ فْرَانْس يُوسَفَ الأَوَّلَ وَانْصُرْ عَسَاكِرَهُ.

 اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ مَسْرُوراً وَمُلْكَهُ مَحْرُوساً وَمَعْمُوراً، اَللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَيْهِ مَا تُحِبُّ وَتَرْضَى، وَاجْعَلْ لِمَحَبَّتِهِ في الْقُلُوبِ مَجْرَى، وَأَلهِمْ إلى قَلْبِهِ حُبَّ مُحَافَظَةِ دِينِكَ الْمَتِينِ بِحُرْمَةِ جَمِيعِ الأَنْبِيَاءِ والْمُرْسَلِين.

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِنَا وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوبِنَا وَاهْدِنَا سُبُلَ السَّلامِ. آمين، آمين يَا مُجِيبَ السَّائِلِينَ، وَالحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. الفاتحة.

Bosanski

(Franz Josef Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix René Ludwig Gaetano Pius Ignazius - puno ime Otto von Habsburga) 

Ovo je dova (molitva) koju je moj prethodnik reisu-l-uleme Muhammed Džemaluddin Čaušević napisao prije sto godina za cara Franju Josipa Prvoga da se čita u Bosni povodom njegovog rođendana:   

Zahvaljujemo Ti se Bože koji čuješ, koji si blizu i koji dovu uslišavaš. I donosimo salavat i selam na Tvog dragog miljenika i odgajatelja, na njegovu porodicu i na njegove ashabe.

Svi smo mi Božiji i Bogu se vraćamo.

Bože, koji se izdvajaš u svojoj veličini i moći, Ti si onaj koji daruje i nema onoga koji Te u tome može spriječiti, i Ti si onaj koji daješ ugled i moć i niko Te u tome ne može odvratiti. Ti daruješ koga hoćeš i Ti uzdižeš koga hoćeš, Ti si Svemoćan nad svim stvarima.

Bože, mi smo Tvoji pokornici i učimo ti najiskreniju dovu u ovom hramu Tvoje prisutnosti i molimo Te Tvojim istinskim obećanjima, i Tvojim plemenitim rukama, i Tvojom neizmjernom milošću; i molimo Te čašću svih Tvojih vjerovjesnika i poslanika da ojačaš Tvojom subhanskom podrškom kraljevsku porodicu, poznatu po pravdi i nepristrasnosti svugdje i na svakom mjestu, porodicu našega velikog i voljenog Kralja, našeg dragog vladara Franju Josipa Prvog. Bože, pogledaj u njegovu časnu porodicu Tvojim okom, i sačuvaj ga i njegovu porodicu od prljavih stvari  i od patnji.   

Bože, učini da on i njegova časna porodica budu u Tvom okrilju sigurnosti sretni i zadovoljni, i ne dopusti njegovim i neprijateljima njegove porodice da nađu put do njih. Bože, udalji od vrata Tvoje milosti svakog onoga koji pomisli da učini kakvo zlo ovoj časnoj porodici.

Bože, pomozi i podrži našega velikog Kralja Josipa Franju Prvoga i osnaži njegovu vojsku. Bože, učini ga zadovoljnim, a njegovo kraljevstvo učini zaštićenim i naprednim.

Bože, omili mu ono što je Tebi milo i s čime si Ti zadovoljan i učini da put ljubavi do njega bude otvoren, i unesi u njegovo srce ljubav za očuvanje njegove čvrste vjere tako Ti milosti svih Tvojih vjerovjesnika i poslanika.

Bože, pomiri nas, spoji naša srca i uputi nas putevima mira.

Amin! Amin! Amin!

O Ti koji čuješ one koji Ti se mole.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova. el-Fatihah!

(Napomena (pisana arabicom):  1) ova će se dova učiti svake godine na rođendan njegova veličanstva našeg ljubljenog vladara Franja Josipa Prvog.  2) Počevši od treće fikre može se učiti kao nusret dova za vrijeme rata i to svakog petka iza džuma namaza.  Reisu-l-ulema u Bosni i Hercegovini. Broj 45. Svim mufti efendijama i vakufsko-mearifskim povjerenicima u Bosni i Hercegovini da upute vjerske službenike prema gornjim napomenama. Reisu-l-ulema Muhamed Džemaludin. 12. ramazana 1332. Islamska dionička štamparija Sarajevo) 

Kao legitimni nasljednik reisu-l-uleme Muhammeda Džemaluddina Čauševića, privilegovan sam da slijedim njegov put i da molim za njegovog potomka Oto von Habsburga, sina posljednjeg austro-ugarskog kralja. Čini mi čast da sam se upoznao sa čovjekom tako visokog morala i izuzetne hrabrosti. 

Ja nisam ovdje smo zbog onog što imam, već sam ovdje i zbog onog što jesam kao musliman. Ovdje sam danas i da vas podsjetim na jedinstveno svjedočenje Nj.K.V. Otto von Habsburga, koje je izrekao prije nekoliko godina u intervju sarajevskom časopisu „Start", kad je rekao:

 - Pred početak Drugog svjetskog rata bio sam u Njemačkoj. U to vrijeme radio sam na svom doktoratu, i otišao sam u Minhen po dokumentaciju. Naravno, to su bili dani kada je Hitler već došao na vlast. Naveče, kada sam stigao u Minhen, u kuću moje bake, došao mi je nepoznati gospodin iz tajne njemačke policije. To je bio jedan Musliman iz Bosne i rekao mi je: Pazi se, ako ostaneš, sutra je na tebe red. A, ustvari, ja sam povremeno pisao za najjače antinacističke novine u to doba i to poslijepodne, kada sam stigao u Minhen, Gestapo je izvršio prepad na redakciju. Uhapsili su glavnog urednika koji je umro nekoliko dana poslije. Kada su saznali za vezu između mene i tih novina počela je potraga. Naravno, čim sam to saznao napustio sam Minhen.
I drugi put, dvije godine poslije, jedan Bosanac mi je spasio život. Zvao se
Ismet Aganović. On me je upozorio kako neko blizak meni sarađuje sa Gestapom i da im je rekao za moje veze s onim antinacističkim novinama. Tako, da nije bilo tih Bosanaca, ja danas ne bih bio ovdje. 

Ja sam ponosan na ova dva moja Bosanca koji su pomogli da Nj.K.V. Otto von Habsburg živi dug i produktivan život koji je pomogao da se osjećamo bolje i sigurnije u ovom uzburkanom svijetu.

Stoga molimo Milostivog Boga da obaspe svojom milošću našeg prijatelja, Nj.K.V. Otto van Habsburga a njegovoj familiji neka Uzvišeni Bog podari strpljenje i zadovoljstvo što su imali čast da dijele život sa izuzetnim čovjekom čija svjetlost humanosti neće prestati da sija.

 Bože, neka moj prijatelj, prijatelj moga bošnjačkog naroda i cijele Bosne, zaštitnik nove Europe, pokrovitelj mira u svijetu, čovjek za sva vremena, počiva u miru i vječnoj Božjoj milosti zajedno sa svojom suprugom Reginom, Amin!

Foto: Aziz Omersoftić

  • DSC_0113DSC_0113
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.