A+ A A-

Saopćenje o izmjenama Zakona o prodaji stanova

parlament-federacije-bihSarajevo, 16. juni 2011. (MINA) - U povodu slanja u parlamentarnu proceduru Izmjena i dopuna Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Drugoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 13. juna 2011. godine, informiran je od strane Vakufske direkcije o predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a koje su štetne po interese vakufa.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donio zaključak da u interesu zaštite vakufskih dobara zatraži povlačenje ovakvog zakonskog rješenja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz parlamentarne procedure i poziva nadležne organe i zastupnike Parlamenta Federacije BiH da spriječe otuđenje ili usvajanje nepravednog rješenja po interese vakufa.

Rijaset Islamske zajednice podsjeća sve odgovorne da institucija vakufa ima višestoljetnu tradiciju služenja općem dobru i razvoju vjerskih, društvenih, obrazovnih i socijalnih ustanova i da su zakladnici (vakifi), odvajajući dio svoje imovine za opće dobro, doprinosili razvoju društva. Pojedini vakufi su stoljećima u misiji obrazovanja i razvoja i niko nema pravo poništavati volju vakifa i obezvrjeđivati njihovu imovinu. Rijaset Islamske zajednice očekuje da moral i savjest neće dozvoliti parlamentarnim zastupnicima da donesu zakonsko rješenje koje će imati za posljedicu gušenje i skrnavljenje bilo kojeg vakufskog dobra.

Predložene Izmjene i dopune Zakona ne usklađuju Zakon sa Odlukom Ustavnog suda. Korekcijom člana 43 stav 3 isključuje se primjena instituta prava predstavljanja po nasljeđivanju što fizička lica koja potražuju zamjenske stanove dovodi u diskriminirajući položaj i time Vlada Federacije nastoji smanjiti broj zamjenskih stanova.

Također predloženim rješenjem Vlada Federacije pokušava degradirati postojeće zakonsko rješenje koje predviđa da je Federacija dužna obezbjediti zamjenske stanove u istoj građevinskoj zoni iste općine. Na ovaj način Vlada Federacije želi uvesti zakonsku mogućnost da se zamjenski stanovi za vakufske stambene objekte na atraktivnim lokacijama grade na udaljenim ili perifernim područjima Grada. Također Vlada sebi ostavlja period od 10 godina u kojem treba ispuniti svoje obaveze koje proističu iz predloženih zakonskih rješenja.

Na ovaj način Vlada Federacije izbjegava implementirati duh Odluke Ustavnog suda. Isto tako, Rijaset Islamske zajednice smatra da se zakonskim rješenjem treba regulirati da bivši vlasnici budu sva fizička i pravna lica koja su bila nosioci vlasničkog prava u momentu nacionalizacije kao i njihovi zakonom utvrđeni pravni sljedbenici, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.