A+ A A-

Fetva o nadriljekarstvu i iscjeliteljskim seansama Turabija

Sarajevo, 15. juni 2011. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na Drugoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu dana 11. redžeba, 1432./ 13. juna, 2011. god „izrazio zabrinutost pojavom i promoviranjem nadriljekarstva u Bosni i Hercegovini" te predložio Vijeću za fetve da održi vanrednu sjednicu i razmotri to pitanje radi donošenja fetve i jasnih stavova.

sjednica-vijece-za-fetve-juni-2011 

Na temelju toga, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je održalo vanrednu sjednicu u srijedu 13. redžeba, 1432./ 15. juna, 2011. god. pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz učešće članova Vijeća: zamjenika reisu-l-uleme hfz. Ismeta Spahića, muftija banjalučkog Edhema Čamdžića, bihaćkog Hasana Makića, goraždanskog Hameda Efendića, mostarskog Seida Smajkića, sarajevskog Husejina Smajića, travničkog Nusreta Abdibegovića, tuzlanskog Husejna Kavazovića, zeničkog Ejuba Dautovića i vojnog muftije Ismaila Smajlovića te je nakon razmatranja ovog pitanja usvojilo prijedlog fetve koju je napisao fetva-i emin dr. Enes Ljevaković u kojoj se kaže:

-Na temelju Časnoga Kur'ana i Sunneta Allahovog Poslanika, a.s., a nakon uvida u izjave nadriljekara-iscjelitelja Mekkija Turabija i načina na koji on vrši svoje iscjeliteljske seanse, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zaključuje da se radi o neprihvatljivom djelovanju. Nadriljekarstvo je šerijatski zabranjeno (haram), odlazak nadriljekaru na iscjeliteljsku seansu je, također, šerijatski zabranjeno djelo kao i svaki vid pomoći, saradnje, promoviranja i promicanja takve i sličnih aktivnosti kojima se obmanjuju lahkovjerni ljudi, manipulirajući njihovim željama i potrebama.

Temeljem gore donesene fetve, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donosi slijedeće zaključke i zahtjeve:

Pojava Mekkija Turabija i njegovo djelovanje u Sarajevu, a time i u Bosni i Hercegovini, šerijatski je zabranjeno (haram), pa se ljudima koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan savjetuje da se klone ovog harama.

Prema saznanjima do kojih je došlo Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oni koji su išli na Turabijeve seanse nisu izliječeni i osjećaju se prevarenim.

Prošlogodišnje Turabijeve seanse u Sarajevu narušile su ugled i nanijele moralnu štetu Bosni i Hercegovini jer je Mekki Turabi uzimao našu zemlju kao primjer uspjeha njegovog nadriljekarstva.

Prema tome, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahtijeva od nadležnih organa vlasti, medicinske struke  i  znanstvene javnosti da zaustave obmanu i sramotu koja se nanosi našem društvu pojavom i djelovanjem nadriljekara Mekkija Turabija.

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahtijeva od domaćina i pokrovitelja nadriljekarstva preko osobe Mekkija Turabija da odustanu od ovog, po opće duhovno i duševno stanje društva, štetnog djelovanja sa nesagledivim posljedicama.

Ova fetva sa rečenim zaključcima i zahtjevima ima se pročitati u svim džamijama u domovini i dijaspori sa minbera u petak, 15. redžeba, 1432. / 17. juna, 2011. godine.

Svemogući Allahu, osnaži nas da budemo i ostanemo na Pravom putu!

Sveznajući Allahu, pouči nas da lijek tražimo i nađemo ga na način s kojim si Ti zadovoljan!

Milostivi Allahu, omili nam halal, a udalji nas od harama! Amin!