A+ A A-

Saopćenje MIZ Bihać

ZNAKIZ1Sarajevo, 26. maj 2011. (MINA) - Povodom posljednjih izjava Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, u kojima daje neprimjerene kvalifikacije govora reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe Cerića, Medžlis Islamske zajednice Bihać izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Izražavamo svoje nezadovoljstvo posljednjim izjavama Visokog predstavnika gospodina Valentina Inzka u kojima se neargumentirano i na neprihvatljiv način, sa elementima etiketiranja, osvrće na govor reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe Cerića. U atmosferi otvorenog izražavanja neprijateljstva i prisutnog govora mržnje nekih medija, u kojem prednjači FTV,  prema Islamskoj zajednici, smatramo da je Visoki predstavnik trebao takav odnos prema temeljnoj instituciji muslimana osuditi kao generatore mržnje koji već nekoliko godina ne biraju sredstva i način obračuna sa Islamskom zajednicom, često puta prelazeći i kršeći temeljne postulate profesionalne etike, vrijeđaju osjećanja brojnih vjernika.

 Pravo je Islamske zajednice i njenog duhovnog lidera da se svim dozvoljenim sredstvima izbore za svoja prava i za slobodno ispoljavanje svojih vjerskih osjećanja, jer je to pravo regulirano pozitivnim propisima države u kojoj  živimo.

S tim u vezi izražavamo punu podršku vođstvu Islamske zajednice u nastojanju da se izbori za svetost vjere, dostojanstvo vjernika i stabilnost Zajednice, kaže se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Bihać.