A+ A A-

Pomoć ugroženima od poplave u Novom Pazaru

novi-pazar1Sarajevo, 26. maj 2011. (MINA) - U ponedjeljak, 23. maja 2011. godine, poslije obilne kiše Novi Pazar je zadesila teška poplava. Ovakva vremenska nepogoda u Novom Pazaru se nije desila od 1979. godine. Nekoliko gradskih naselja pogođeno je posljedicama poplave, tako da ovih dana, prema prvim zvaničnim podacima, oko 3.000 građana Novog Pazara je van svojih domova.

Humanitarna organizacija Islamske zajednice u Sandžaku „Hajrat" čini što je u njenoj moći kako bi ugroženima od poplave olakšala da prebrode ovo, za njih teško iskušenje.

Rijaset Islamske zajednice i reisu-l-ulema vode računa o pripadnicima Islamske zajednice i građanima općenito, te stoga, pozivaju sve hatibe u domovini i dijaspori da u petak, 24. džumade-l-uhra 1432., odnosno 27. maja 2011. godine, upoznaju džematlije sa teškom situacijom u Novom Pazaru i  pozovu da, svojim prilogom koji će pokloniti na sergiji u svojim džamijama, pomognu ugroženima od poplave u Novom Pazaru.

Pomoć od ove akcije je prijeko potrebna ugroženima, a solidarnost u ovom trenutku značila bi još jednu potvrdu vjerske svijesti muslimana, što je tradicionalna vrijednost muslimanskog naroda.

Svi Medžlisi IZ na području Rijaseta će prikupljena sredstva na sergiji u svojim džematima blagovremeno dostaviti na račun Rijaseta sa naznakom: "Pomoć ugroženima od poplave u Novom Pazaru".