Promo banner

A+ A A-

Saopćenje za javnost muftije bihaćkog Hasan ef. Makića

Sarajevo, 20. maj 2011. (MINA) - Povodom odluke ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića da ocjena iz Vjeronauke ne ulazi u zbir ocjena na kraju godine i na neprimjerene reakcije proistekle iz te odluke, Savjet  muftijstva bihaćkog i vjeroučitelji ovog muftijstva izdaju zajedničko saopćenje za javnost u kojem se kaže:

„Izuzetno smo povrijeđeni, kao vjernici, roditelji i građani ove zemlje odlukom ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića, koji je donio odluku i proslijedio je svim osnovnim i srednjim školama, a u kojoj stoji da ocjena iz Vjeronauke ne ulazi u zbir ocjena na kraju godine.

hasan-ef-makic

Iznenađeni smo sa koliko mržnje i antagonizma je dočekana demokratska i argumentovana reakcija raznih instanci unutar Islamske zajednice i van nje. Ne možemo se načuditi u kojoj mjeri su se tobožnji dušebrižnici za ljudska prava okomili na one koji ne žele prešutiti nepravdu, na reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, koji nije ništa rekao što bi ugrozilo bilo čije ljudsko pravo i koji je pozvao ministra Suljagića da povuče svoju odluku. Nakon toga su nastupile nevjerovatne kvalifikacije; reis je homofob, histeričar, ratni zločinac, Kačavendin najbolji prijatelj... Na najdemokratičniji način smo željeli iskoristiti svoja prava, ali smo sa toliko mržnje dočekani na nož i ne samo od strane ministrovih medija, organizacija i prijatelja, već i od onih koji žive na račun i od vjere, a u javnosti se prikazivaju kao liberali i navodna opozcija Islamskoj zajednici.

Šokirani smo medijskim kvalifikacijama našeg demokratskog prava da se ne složimo sa odlukama nekih ministara. Bilo je, najblaže rečeno, mučno gledati i slušati medije koje i mi redovno plaćamo i finansiramo njihov neprofesionalizam kako se svrstavaju na stranu svojih političkih mentora, ne gledajući druge argumente i druge strane u priči. Vjerovatno nikada do sada u postagresijskom periodu na BiH nije izrečeno toliko uvreda na vjeru, na Islamsku zajednicu i na instituciju reisu-l- uleme. Posebno naglašavamo nevjerovatan i do kraja uvredljiv naslov teksta kojeg je napisao Boris Dežulović koji glasi: „Reisu-l-ulema Chuck ef. Norris: Znaš li, kaže, da je Chuck Norris oborio Allaha iz vjeronauka?" ili pak karikaturu koju je, kao i ovaj tekst, objavilo Sarajevsko Oslobođenje, na kojoj su nacrtana ulazna vrata u ministarstvo obrazovanja i nauke KS i na njima slike onih ljudi, životinja i predmeta koji ne smiju ulaziti u tu zgradu... između ostalih i pas (životinja), ali i ahmedija i ostala vjerska obilježja. I ne možemo se načuditi da se ovakav prostakluk, neprimjerenost i vrijeđanje najveće svetinje kod svih muslimana svijeta, a to je ALLAH, te dovođenje u istu ravan psa i imama s ahmedijom na glavi. Ako je ovo sloboda medija i sloboda izražavanja, a ne jedan obični primitivizam, bezobrazluk i islamofobija, onda stvarno živimo u jednoj boljševičkoj zemlji.

Uvrijeđeni smo stavom nevladinih organizacija na čelu sa Helsinškim komitetom za ljudska prava koji nisu ni jednu riječ rekli povodom zadnjih dešavanja i ataka na živote i imovinu povratnika u Bosanski Novi i Foču, niti su sa toliko žara imali potrebu napisati i jednu riječ osude, kao što su to uradili u slučaju kada su podržali ministra Suljagića. Izgleda da za te organizacije i nije problem kada se pale Bošnjačke kuće, kada se iz inata gradi crkva u Potočarima, kada se nana Fata Orlović petnaest godina bori da joj se oslobodi njena zemlja... i to ništa nije interes nevladinih organizacija. Ali, kada je u pitanju Vjeronauka, Islamska zajednica i reisu-l- ulema odmah su u stanju pripravnosti da reaguju na najbrutalniji način.

Islamska zajednica, slobodni umovi bošnjačkih pera, roditelji i drugi su argumetovano pisali i govorili o neosnovanosti odluke ministra Suljagića. Ništa to nije urodilo plodom, bar za sada.  

Islamska zajednica ima obavezu prema svakom Bošnjaku koji želi svoje dijete obrazovati i odgajati u skladu sa vjerskim principima, da im obezbijede adekvatne programe, adekvatne predavače i nastavu u javnim školama. To je evropska praksa i to pravo imaju sva djeca u Evropi, zašto i našoj djeci i njihovim roditeljima ne priuštimo isto? Zar je Vjeronauka u proteklih godinu dana natjerala nekoga da mrzi, da ubije, da unesreći. Nemoguće.

I nakon svega ovoga iskazujemo apsolutnu podršku Rijasetu IZ-e na čelu sa reisu-l- ulemom IZ-e dr. Mustafom ef. Cerićem, vjersko-prosvjetnoj službi i vjeroučiteljima, te svim onima koji se bore za ravnopravnost, jednakost i ljudsku toleranciju!

 Pozivamo političke predstavnike Bošnjaka da zaštite prava onih koji su ih birali, da vode brigu o čovjeku, da rade svoj posao predano i dostojanstveno. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže i da budu na strani jednakopravnosti za sve, pa i za vjernike u ovoj zemlji, a posebno u našem glavnom gradu.", kaže se u saopćenju za javnost bihaćkog muftije Hasana ef. Makića.