A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

ZNAKIZ1Sarajevo, 27. april 2011. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu medijskih izvještaja da je na sastanku u Karađorđevu razgovarano o Islamskoj zajednici i izboru Reisu-l-uleme izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice i muslimana koje se vrši u skladu sa propisanim procedurama i normativnim aktima Islamske zajednice. Svi oni koji ovo pitanje pokušavaju smjestiti u drugačiji kontekst, te oni koji skoro dvije godine prije provođenja izbora šire različite špekulacije i kreiraju ambijent tenzija i sukoba nisu dobronamjerni prema muslimanima i Islamskoj zajednici, ugrožavaju njen normalan rad i stabilnost. Bez sumnje, protagonisti takvih priča imaju nečasne ciljeve i interese, a oni koji nesvjesno učestvuju u tome ili nasjedaju na takve provokacije rade na štetu Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka.

Islamska zajednica s nevjericom prihvata medijske izvještaje da je na sastanku predsjednika država BiH, Turske i Srbije u Karađorđevu bilo riječi o Islamskoj zajednici i izboru Reisu-l-uleme, odnosno da najviši državni i politički predstavnici tri države nisu imali važnijih i korisnijih tema za razgovor. Da li je Islamska zajednica i izbor Reisu-l-uleme glavno regionalno i evropsko političko i državno pitanje da to bude predmet razgovora na predsjedničkom nivou? Ako je zaista tačna ta informacija, učesnici sastanka u Karađorđevu su grubo prekršili autonomiju i slobodu Islamske zajednice, umiješali se u njena interna pitanja i pogazili temeljna prava muslimana Bošnjaka. Ako su tačni medijski izvještaji, ova činjenica izaziva duboku zabrinutost Islamske zajednice i najoštriju osudu.

Ukoliko je priča o Islamskoj zajednici na tom sastanku otvarana, Islamska zajednica vjeruje da državni i politički predstavnici tri države, posebno Bosne i Hercegovine, na ovaj način pažnju javnosti skreću s temeljnih problema države Bosne i Hercegovine, kao što su podrivanje pravosudnog i sigurnosnog sistema, efikasno funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti i što hitnije ispunjavanje uvjeta za priključenje Evropskoj uniji i članstvo u NATO savezu. Državni funkcioneri i politički predstavnici izabrani su da rješavaju probleme i teškoće države i naroda, a ne da se bave Islamskom zajednicom i njenim unutarnjim pitanjima. Bavljenje unutarnjim pitanjima Islamske zajednice bez dopuštenja muslimana kroz propisanu proceduru, predstavlja drsku uzurpaciju prava muslimana da imaju slobodnu i autonomnu Islamsku zajednicu čije najviše vjerske autoritete neće birati politički ili državni centri moći u zemlji ili inostranstvu.

Prema medijskim izvještajima na sastanku Abdulaha Gula predsjednika Republike Turske, Borisa Tadića predsjednika Republike Srbije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, koji je održan 26. 04. 2011. godine u Karađorđevu u Srbiji, bilo je govora o Islamskoj zajednici, izboru Reisu-l-uleme i navodnoj kandidaturi Muamera ef. Zukorlića na tu poziciju što ne bi bilo po volji Srbiji i Turskoj, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.