A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka"

Reisu-l-ulema posjetio udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka" i hematoonkološko odjeljenje

 Sarajevo, 25. april 2011. ( MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sa suprugom Azrom hanumom posjetio je danas Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka", a potom  i djecu koja se trenutno liječe  na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

reis-klinika-april-2011-razg-udruzenje

Razgovor u Udruženju

U prostorijama Udruženja, Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja sa aktivistima koji vode ovo Udruženje upoznala je reisu-l-ulemu da je Udruženje osnovano 2003. godine, a od oktobra te godine je i članica ICCCPO-a, svjetske konfederacije roditelja djece oboljele od raka.

Na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu godišnje se liječi od 40 do 55 oboljele djece iz BiH.

S obzirom da je liječenje težak i mukotrpan proces, a dokazano je da prisustvo porodice utiče na mogućnost izlječenja, Udruženje je pokrenulo realizaciju izgradnje „Roditeljske kuće" koja će omogućiti boravak roditelja uz bolesnu djecu.

reis-klinika-april-2011-zahvalnica-udruzenja

Zahvalnica Udruženja reisu-l-ulemi

Reisu-l-ulema dr. Cerić je podržao ovaj projekat i apelovao na sve one koji su u mogućnosti da ga pomognu. Reisu-l-ulema dr. Cerić i njegova supruga danas su postali i počasni članovi ovog Udruženja te i na ovaj način pružili moralnu podršku realizaciji projekta „Roditeljska kuća". Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić uručila reisu-l-ulemu Zahvalnicu Udruženja, kao znak zahvalnosti za njegovu podršku projektima Udruženja.

reis-klinika-april-2011-hematoklinika

Na Hematoonkološkom odjeljenju

Reisu-l-ulema i njegova supruga potom su posjetili Klinički centar univerziteta u Sarajevu gdje ih je na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike dočekao generalni direktor Faris Gavrankapetanović sa saradnicima. Zajedno su obišli odjeljenje koje ispunjava visoke svjetske standarde i tom prilikom reisu-l-ulema je djeci koja se liječe darivao simbolične poklone.

I u razgovorima kojima su prisustvovali i predstavnici Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka", data je podrška projektu izgradnje Roditeljske kuće  i naglašena potreba da se u rješavanje toga uključe opština, grad, druga udruženja i pojedinci koji mogu na bilo koji način pomoći.

reis-klinika-april-2011-dijelj-poklona

Reisu-l-ulema uručuje poklone

reis-klinika-april-2011-razd-sa-djecom