A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Naziju Beganović i Havu Tatarević

Sarajevo, 21. april 2011. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio Naziju Beganović iz Đulića kod Zvornika i Havu Tatarević iz Zecova kod Prijedora. Njima su  agresori na BiH ubili muževe i po šest sinova. O tome u knjizi „Kada bi kosti znale govoriti" njihova kazivanja je zabilježio autor knjige Salih Smajlović koji je također prisustvovao ovom susretu s reisu-l-ulemom. Na susretu s reisu-l-ulemom bio je prisutan i Zijad ef. Hasanović, imam iz Đulića.

reis-majke-sehida-april-2011

Naziji Beganović, rođenoj 1944. godine, četnički zlikovci su ubili muža Mustafu, sinove: Muriza, Beriza, Idriza, Feriza, Ramu i Fahrudina. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci Mustafe, Muriza i Idriza koji su ukopani u šehidsko mezarje u Memićima.

U julu 1992. godine u četničkom „čišćenju" Brda kod Prijedora, Hava Tatarević iz Zecova ostala je u jednom danu bez šestorice sinova: Seada, Senada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada, te muža Muharema.

„Teška je naša zajednička bol. Zato niko nema pravo zaboraviti šta se dogodilo u BiH i niko nema pravo osporavati i negirati genocid nad Bošnjacima. A onima kojima smeta što mi svaki dan opominjemo cijeli svijet, a posebno Evropu na genocid nad Bošnjacima samo zato što su muslimani, što ih podsjećamo, pozivamo ih da vide i čuju dvije majke koje su imale po šest sinova i muževe, koje su ratni zločinci ubili u jednom danu  samo zato što su bili muslimani. Ovo je opomena cijelom svijetu i na savjest cijeloga svijeta, ali za nas Bošnjake obaveza  da se ujedinimo i međusobno pazimo i volimo i naša je obaveza da brinemo o majkama šehida, jer ako to ne budemo činili njihovi sinovi će nas na drugom svijetu prozvati.

Zato pozivam sve one koji su odgovorni i koji mogu, a ima i takvih, da obrate pažnju na majke šehida i na one koji su stradali samo zbog svoje vjere i nacije.

Nemam riječi da bilo šta više kažem, osim da i sa ovoga mjesta i u ime onih šestorice sinova majke Have Tatarević i šest sinova Nazije Beganović i njihovih muževa, želim da svaki Bošnjak ma gdje bio, njihove slike dopru do njega i da razumije da ovo što se njima dogodilo, moglo se dogoditi bilo kojem Bošnjaku i Bošnjakinji samo zato što su muslimani.

Bože sačuvaj nas takvog šerra i sačuvaj nas onih koji nam ne žele dobro", rekao je između ostalog reisu-l-ulema prilikom susreta s majkama šehida.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je majkama šehida, Naziji Beganović i Havi Tatarević, u ime Rijaseta uručio novčane hedije, a autor Salih Smajlović po primjerak svoje knjige.

reis-majke-sehida-april-2011-1

U knjizi „Kad bi kosti mogle govoriti",  novinara Saliha Smajlovića, koja je publikovana u izdanju El-Kalema sadržana su kazivanja o genocidu i zločinima nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine.

To  je jedinstvena knjiga o genocidu nad Bošnjacima, jer u njoj autor piše o stradanjima Bošnjaka u raznim krajevima BiH u toku četverogodišnje agresije, a od zaborava su otrgnuti i neki zločini nad Bošnjacima neposredno pred agresiju.

Na današnjoj promociji u Sarajevu knjigu  „Kad bi kosti mogle govoriti" su predstavili Fikret Bečirović, Šefko Hodžić, Mustafa Prljača i autor Salih Smajlović.