A+ A A-

Reisu-l-ulema se susreo s kongresmenom Smitom

Sarajevo, 16. april 2011. (MINA) -Nakon završetka konferencije Islamskog svjetskog foruma u Vašingtonu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je jučer  posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine, gdje se duže zadržao u razgovoru sa osobljem Ambasade na čelu sa bosanskohercegovačkim ambasadorom Mitrom Kujundžićem. Nakon toga reisu-l-ulema Cerić je klanjao džumu-namaz u glavnoj džamiji u Vašingtonu u pratnji dr. Nedžiba Šačirbegovića i nekoliko Bošnjaka muslimana iz Ambasade.

reis-kongresmen-smit-2011-1

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Cerić je imao sastanak sa republikancem kongresmenom Kristoferom Smitom (Chrisopherom Smithom), dobitnikom nagrade za borbu protiv genocida „Srebrenica 1995", velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i borca za načelo prava na život nerođenog djeteta, kao i borca protiv trgovine ljudima.

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio kongresmenu Smitu na njegovom interesovanju za Bosnu i Hercegovinu i upoznao ga kako vidi trenutno stanje ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu, naglašavajući da je ogromna uloga Amerike u očuvanju mira i stabilnosti u ovom regionu, posebno u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava.

reis-kongresmen-smit-2011

Kongresmen Smit je ponovio svoje poznate stavove o neupitnom suverenitetu i integritetu države Bosne i Hercegovine te obrazložio svoje uvjerenje o važnosti da se svugdje u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ustavom i zakonom osigura pravo na život nerođenom djetetu. Također, naglasio je kongresmen Smit, vjerske zajednice treba da šire toleranciju i suživot među svim ljudima i narodima dobre volje kao uvjet za mir i sigurnost u svijetu.

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio kongresmenu Smitu na prijemu i podržao njegove stavove o pravu na život nerođenog djeteta, kao i potrebu za međuvjerskim i međukulturnim dijalogom.