A+ A A-

Pismo Valentina Inzka reisu-l-ulemi

Valentin Inzko skrenuo pažnju Džombiću i Čađi o
zabrinjavajućim napadima na dužnosnike i objekte IZ

valentin-inzkoSarajevo, 15. april 2011. (MINA) - Zbog učestalih verbalnih uvreda i fizičkih napada na službenike i članove povratnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je nedavno  pismo zemljama članicama za provedbu mira (PIC), preko ambasada u Sarajevu: Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Turske, Francuske, Njemačke i Rusije te Uredu visokog predstavnika (OHR), u kojem ih je obavijestio o kršenju slobode kretanja, kao što su nedavni slučajevi u Bosanskom Novom i posljednji slučaj u Foči.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je temeljem toga odgovorio reisu-l-ulemi da je predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću i ministru unutrašnjih poslova Stanislavu Čađi  skrenuo pažnju na sadržaj pisma u kojem se govori o nekoliko veoma zabrinjavajućih napada na dužnosnike, članove i objekte Islamske zajednice na području RS.

„Kao što Vam je poznato, u Aneksu VII Mirovnog ugovora jasno stoji da vlasti imaju obavezu da `na svojoj teritoriji stvore političke, ekonomske i socijalne uslove koji  pridonose dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez povlaštenog odnosa prema pojedinim grupama.` Ovo je trajna obaveza za koju vlasti  moraju biti opredijeljene. Nezavisno od toga koji konstitutivni narod, etnička manjina ili vjerska grupa bili meta takvih napada, i nezavisno od toga u kojem dijelu zemlje  se događali, od suštinskog je značaja da im se posveti ozbiljna pažnja i da se učini sve  kako bi se osigurao održiv povratak izbjeglica i raseljenih lica," napisao je između ostalog Valentin Inzko predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću i ministru unutrašnjih poslova Stanislavu Čađi.

Visoki predstavnik je također obavijestio reisu-l-ulemu da je razgovarao sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, predstavnicima EUFOR-a i EUMP-a i da svi oni dijele njegovu duboku zabrinutost vezano za pomenute incidente i mogućnost produbljivanja nepovjerenja i nesigurnosti u BiH koje ti incidenti nose sa sobom.