A+ A A-

Pretraga pitanja

Festival nemorala

Pitanje

Esselamu alejkum!
U pitanju je prvi Sarajevo Queer festival kojim se nastoji normalizirati nemoral u centru naše države.
Iako je velika većina građana protiv toga, ta će priča ipak samo ostati u njihovim kućama. Ipak, ja mislim da je moja duznost da upozorim na to i zatražim od Rijaseta da štampanjem i podjelom letaka, javnom izjavom ili nekom sličnom metodom bar upozori građane, ako ne i da se bori protiv toga.
Vjerujem da je jedna od osnovnih dužnosti Rijaseta da zaštiti građane od ovakvih i sličnih stvari, vrlo loših za ovaj narod.
Esselamu alejkum!

 

Odgovor
Nije nam poznato da je Rijaset IZ zauzeo neki stav po tom pitanju niti da je raspravljao o njemu. Mi ovdje nismo u poziciji da iznosimo stavove Rijaseta kao njegov glasnogovornik. U ovoj rubrici odgovaramo na postavljena pitanja u duhu šerijatskih propisa i općeprihvaćene islamske prakse kod nas. Rijaset IZ po svojoj ustavnoj poziciji osuđuje svaki vid nemorala i nastranog ponašanja. Da li će to, kada i u kojoj formi javno saopćiti povodom neke manifestacije ili događaja, stvar je procjene i ocjene Rijaseta. Smatramo da pojedinci i ustanove civilnog društva trebaju dići svoj glas protiv promoviranja nastranog ponašanja u društvu i djelovanja protiv općeg interesa kakvo je nesumnjivo bezobzirno djelovanje kojekavih grupa homoseksualnih usmjerenja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH