A+ A A-

Pretraga pitanja

Odbijanje i primanje poklona (hedije)

    PITANJE:

    Esselamu alejkum!
    Kao prvo molim Allaha uzvišenog da vas nagradi na trudu koji ulažete da bi ljudima objasnli ovaj din.
    Koji je islamski propis vezan za odbijanje hedije od brata muslimana? Naime u mom džematu ima jedan brat koji mi stalno nešto poklanja, a ja se nakon toga osjećam nekako obaveznim prema njemu, a izgleda mi kao da ga to uvrijedi kad odbijem da primim hediju.

    Molim vas, u ime Allaha, da mi date odgovor da li ja griješim i ima li ijedan sahih hadis koji govori o zabrani ili pokuđenosti odbijanja hedije od brata muslimana koji mi je već više puta pokazao da me voli u ime Allaha?
    Molim Allaha da vas nagradi na strpljenju i na datom odgovoru, Amin! 

    ODGOVOR

    Davanje i primanje hedija je pohvalno i preporučeno djelo (mendub). Međutim, u svemu pa i u tome treba biti odmjeren i umjeren i ne prelaziti granice uobičajene uljudnosti i normalnosti. Ukoliko daroprimac osjeća nelagodu zbog primanja hedije usljed osjećaja da je darodavac nametljiv, usiljen, neiskren, da želi neku protuuslugu i sl., dozvoljeno je, pa i poželjno odbiti takvu hediju. Razlog se može pojasniti, ali nije neophodno. U svakom slučaju treba nastojati da se darodavac ne uvrijedi odbijanjem njegove hedije.

    Možda naša procjene njegove usiljenosti, nametljivosti ili neiskrenosti nije ispravna, pa se možemo i ogriješiti o tu osobu koja nam želi iskazati svoje prijateljstvo. Primiti hediju je pohvalno djelo, bezrazložno i neljubazno je odbiti pokuđeno, a s razlogom je ljubazno odbiti dozvoljeno djelo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH