Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Hidžab i šminka

    PITANJE: 

    Moje pitanje je da li je muslimanki, koja nosi hidžab i drži se islamskih propisa kada je u pitanju oblačenje žene, dozvoljeno da se šminka?

    ODGOVOR:

    Nošenje hidžaba je obaveza punoljetne muslimanke i za njeno izvršenje, u ime Allaha, bit će nagrađena, a u našim uslovima više nego muslimanka u tradicionalnom muslimanskom društvu.

    Sređen, pristojan i uljudan izgled žene pred drugima nije zabranjen. Udate žene trebaju prvenstveno biti dotjerane i sređene pred svojim muževima. Pretjerano dotjerivanje i šminkanje radi izlaska van doma, osobito kada su u pitanju udate žene, nije dozvoljeno. Ono je osuđeno i u Kur'anu kao džahilijjetski teberrudž. Bolje bi bilo kloniti se bilo kakvog šminkanja, ali ipak ne možemo u ovim okolnostima, kada je golotinja sveprisutna na ulici i na poslu, biti previše strogi u osudi neke vrste diskretnog dotjerivanja žene sa hidžabom, ukoliko to nije s namjerom zavođenja drugih muškaraca. 

    U svakom slučaju, preporučujemo izbjegavanje šminkanja, ali nismo pretjerano strogi u njegovoj osudi, ukoliko ne prelazi granice uobičajenog.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH