A+ A A-

Pretraga pitanja

Prekid trudnoće

Pitanje:

Selam!

Saznala sa da sam trudna. To bi, u normalnim okolnostim, bila najsretnija vijest i za mene i za mog muža. Ali prije skoro 2 sedmice sam morala primiti MMR (measlesmumps, and rubella) jer su mi to zahtjevali da bih nastavila koledž. Problem je što nisam znala da sam trudna u trenutku kad sam primila tu vakcinu. A doktor mi je rekao da ne smijem zatrudniti jedno 2-3 mjeseca nakon sto primim istu.

I sad kad sam saznala da sam bila trudna skoro 2 sedmice kad sam primila tu vakcinu toliko sam prestrašena. Nažalost ova vakcina može imati puno negativnih posljedica na bebu. Postoji rizik (veći nego u normalnim okolnostima) da se beba može roditi sa raznim deformitetima, raznim bolestima...

Neki doktori kažu da se treba prekinuti trudnoća, neki da ne treba. Sad mi je četvrta sedmica trudnoće. Da li mi je dozvoljeno da prekinem trudnoću pod ovim okolnostima? 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Teško je zauzeti stav na temelju pretpostavki i bojazni. O tome da li je riječ o nužnom pobačaju ili ne, konsulitrajte se s Vašim ljekarom. Prekid života u razvoju nije mala stvar, pa osim u nuždi to ne treba činiti. Da li se kod Vas radi o stanju nužde, ne znamo. Vi o tome odlučite.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH