Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Iznos nisaba i način obračuna Zekata

Pitanje:

Esselamu alejkum. 
Imam 94,8 grama zlata koje čuvam za ne daj Bože. Muž i ja imamo primanja oko 1,700,00 KM i hvala Bogu, troje odrasle djece, jedno već  studira, a vraćamo kredit u iznosu od 490,00 KM.
Nemam više nikakvih dodatnih prihoda, pa me intersuje jesmo li dužni plačati zekat, a vitre obavezno dajemo i kurban koljemo od rata svake godine. Nije mi jasno iz ovih odgovora negdje piše da je nisab  = 3,314,00 KM a negdje piše da je =3,850,00 KM.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Budući da su ispunjeni uvjeti obaveznosti zekata na zlato (nisab i protek zekatske godine), potvrđena je obaveza zekata na tu količinu zlata u iznosu 2,5% količine ili protuvrijednost u novcu. Ta obaveza postoji na kraju svake zekatske godine sve dok količina zlata ne bude manja od nisaba za zlato, a koji iznosi 91,6 grama. Kredit vraćate iz drugih sredstava i iznos koji vratite tokom godine, na kraju zekatske godine svakako neće biti uzet u obračun zekata, tako da kredit treba ostaviti potpuno po strani. Kada biste taj kredit željeli (i mogli, jer to banke ne žele) vratiti odmah iz sredstava prodatog zlata, tada ne biste posjedovali nisab u zlatu i ne biste bili dužni dati zekat na zlato. Budući da je to zlato u rezervi, dužni ste na posjedovanu količinu dati zekat u spomenutom iznosu, jer su uvjeti obaveznosti ispunjeni.
Ukoliko budete zekat na zlato izdvajali u zlatu, za dvije-tri godine više nećete biti obveznici zekata na zlato jer više nećete posjedovati nisab u zlatu (imat ćete manje od propisanog nisaba). Međutim, ukoliko zekat na zlato budete davali u protuvrijednosti, nećete biti oslobođeni zekata na zlato sve dok posjedujete spomenuti nisab (91,6 grama i više).

Nisab u novcu za 2009-2010.godinu iznosi 3.850 KM, a za 2008-2009. iznosio je 3.314 KM. Dakle, treba se ravnati po novom, a ne po starom iznosu nisaba.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH