Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Obaveza zekata i pored kredita

Pitanje

Zovem se Šerif i zanima me zekat. Ako čovjek ima kredite kod banke ili je auto kupio na kredit, da li je ta osoba dužna dati uopšte zekat i na što je dužan dati zekat?

Odgovor

Ukoliko osoba i pored otplaćivanja rata kredita uspije tokom godine uštedjeti novca u visini nisaba (3.314 KM) na taj ušteđeni iznos treba dati zekjat od 2,5 %. Ukoliko je obaveza vraćanja kredita ili duga trenutna, cjelokupni iznos duga ili kredita će se odbiti od ušteđene imovine, pa ako preostali dio iznosi koliko je nisab, samo na taj preostali dio će se dati zekjat.
Ako bi osoba željela da cjelokupni ušteđeni dio uloži u vraćanje kredita ubrzanim tempom, to je dozvoljeno i u tom slučaju na ušteđeni dio nije obavezna dati zekjat, ali tako doista mora i postupiti, a ne samo namjeravati tako postupiti s ciljem izbjegavanja izdvajanja zekjata. Zekjat se daje osim na ušteđeni novac, na zlato i srebro ukoliko dostižu iznos nisaba, na stoku (također se uvjetuje nisab - određeni broj grla), na trgovačku robu (nisab iznosi 3.314 KM) i na poljoprivredne proizvode.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH