Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Zekat na med

Pitanje

Interesuje me moj konkretan slučaj u vezi zekata na med i pčelinje proizvode. A Vaš odgovor će mi poslužiti kao urnek za ubuduće. Hobi mi je pčelarstvo pa ću navest ovogodišnji bilans rada.
Ako sam na 30 pčelinjih društava izvrcao 400 kg meda, 50 kg ostavljam za svoje godišnje potrebe, oko 50 kg na razne načine učinih poklonom, a 200 kg prodam cirka 3000 KM. Od toga godišnje na hranu-pogače, održavanje opreme, lijekove, troškove odlaska i rad na pčelinjaku izdvojim oko 2000 KM.
Koje mjerilo ću uzeti za izdvajanje zekata, jer imam pčelinjih proizvoda mimo svojih godišnjih potreba?
Allah vas nagradio!

 

Odgovor

Zekjat na med iznosi 10% izvrcanog meda analogno poljoprivrednim proizvodima. No, budući da ste imali troškova u vezi prehrane, lijekova, prijevoza itd., prilikom obračuna zekjata možete odbiti te troškove od ukupnog proizvoda i na preostali dio izdvojiti 10% na ime zekjata kao i kod poljoprivrednih proizvoda. Hedije se ne izdvajaju jer, nisu obavezne.
U Vašem računanju negdje se zagubilo 100 kg koje niste spomenuli. Konkretno, u Vašem slučaju od 400 kg izvrcanog meda možete odbiti 133 kg koja pokrivaju troškove u visini 2.000 KM, a na preostala 267 kg trebate izdvojiti 26,7 kg meda, ili još bolje da zaokružite na 27 kg. Možete cjelokupni iznos zekjata dati u protuvrijednosti u novcu, što je korisnije i bolje. Isto ćete postupiti i s ostalim pčelinjim proizvodima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH