Logo

Kako obračunati zekat

Pitanje

Esselamu alejkum!

Prvi put smo zekat platili pred kraj ramazana prije par godina. Od tada smo svake godine krajem ramazana svodili račune. Zekat smo plaćali ovako:
- Prve godine nam je nakon plaćanja zekata ostalo recimo 2500 eura. U toku godine smo uspjeli jos nešto uštediti, tako da smo pred kraj ramazana iduće godine imali 3500 eura. Te godine smo zekat platili na samo 2500 eura, jer ostalih 1000 eura nije pregodinilo kod nas, nego smo taj imetak stekli tek tokom godine.

U slučaju da se desilo da nismo ništa uštedili, nego smo potrošili 500 eura i tako nam ostalo do kraja ramazana samo jos 2000 eura, onda smo zekat platili na samo tih 2000 eura.

Nedavno sam razgovarala sa jednom osobom koja me je malo zbunila po pitanju obračunavanja zekata, pa vas molim da mi vi to malo pojasnite. Naime ova osoba kaže da smo sve ove godine pogrešno obračunavali zekat. Po njegovom znanju smo trebali plaćati ovako:
- Prve godine nam je nakon plaćanja zekata ostalo recimo 2500 eura. U toku godine smo uspjeli još nešto uštediti, tako da smo pred kraj ramazana iduće godine imali 3500 eura. Te godine zekat plaćamo na svih 3500 eura, a ne samo na 2500 eura kako sam ja mislila.

1. Koji način računanja je ispravan?
2. Da li je dozvoljeno radi sigurnosti izdvojiti veću sumu nego što bi po računu trebao iznositi zekat i nanijetiti da ono što prelazi stvarnu vrijednost zekata bude sadaka (s tim što se daje zajedno sa zekatom u istu svrhu)?
Allah vas nagradio!

 

Odgovor

1. Ispravan je ovaj drugi način računanja, tj. na kraju druge godine trebali ste zekjat dati na ukupni ušteđeni iznos od 3.500 eura, a ne 2.500 kako ste Vi računali. Ono što se stekne tokom godine između dva obračuna pridodaje se ukupnoj masi ušteđenog novca i na sve to se daje zekjat bez obzira što pridodani iznos nije pregodinio.

2. Dozvoljeno je izdvojiti veću sumu na ime zekjata radi sigurnog obavljanja obaveze, a višak obaveze će se tretirati kao sadaka. Nema smetnje da se zekjat i obična sadaka daju u istu svrhu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.