A+ A A-

Pretraga pitanja

Zekat na jetimski novac

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Radim i živim u njemackoj, oženjen sam i imam četvero djece, elhamdulillah.

Moja sestra se prije 4 godine razboljelja. Bolovala je 6 mjeseci i preselila je na ahiret. Bila je udata i imala dvoje djece. Otkako je preselila, ta djeca žive kod mene u kući. U istoj žive i moji roditelji.

Sve potrebe oko ta dva jetima ja sređujem, i ne dozvoljavam da se išta uzme od njihovih para.

Ta djeca primaju neku jetimsku penziju i  dječiji dodatak, što je ukupno 770€ mjesečno. Otvorio sam im žiro račun gdje sakupljam taj novac za njih, kako bi im ga poslijedio kad budu odrasli ako Bog da. Do sada se skupila dobra suma novca.

Da li sam ja i ti jetimi dužni davat Zekat na taj  novac i na koji način?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Neka Vas Allah nagradi za brigu i pažnju koju pružate toj djeci. U načelu, dozvoljeno je da se iz te njihove imovine troši na njihove potrebe. Ukoliko se njihova imovina čuva za njih, i dostigne iznos nisaba, prema propisu u našem mezhebu, nema obaveze zekjata na nju sve dok vlasnici ne postanu šerijatski punoljetni, jer je punoljetnost uvjet obaveznosti davanja zekjata kao i obavljanja drugih ibadeta. Šerijatska punoljetnost se obično dostiže sa navršenih 15 godina života, odnosno sa prvom polucijom. Imovina im se ne uručuje sve dok ne budu dovoljno sposobna za raspologanje imovinom. Kada ocijenite da su sposobni za raspolaganje imovinom i uručite im je, obavijestite ih o obavezi zekjata za protekle godine, počevši od navršenih 15 godina, pod uvjetom da je dosegla vrijednost nisaba, pa neka sami izvrše tu obavezu. A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH