Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Zekat na dionice

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Poštovani profesore,

Obračun zekata mi je jasan, ali posjedujem nešto dionica firme u kojoj radim i pošto su dionice različitog karaktera nisam siguran da li da obje porcije računam u imovinu za obračun zekata:

- prvi, manji dio dionica su "prave" ili "obične" dionice i njihov broj ću pomnožiti sa najnižom vrijednošću dionica Firme u toku period za koji nijetim platiti zekat i tako dobiti njihovu vrijednost.

- drugi, veći paket su "uslovljene" dionice koje nam je firma dijelila kao vid stimulacije i na njih se odnosi ovo pitanje:

1. Na ove dionice sam dobivao dividendu kao na prve;

2. Ove dionice se ne mogu se momentalno prodati – unovčiti;

3. Dionice se mogu unovčiti u slučaju odlaska u penziju ili odlaska iz firme, znači u slučaju prekida radnog odnosa;

4. Nakon prekida radnog odnosa, koji je u skladu sa ugovorom o radu, podnese se molba firmi da se isplate dionice, Dionice se isplaćuju zaposleniku po nekom srednjem kursu, znači ni tada se ne raspolaže slobodno ovom imovinom nego se obavezno daje na raspolaganje firmi po uslovima koje firma određuje.

Da li trebam računati ove druge, "uslovljene" dionice u imovinu na koju se obračunava zekat?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Mada nije sasvim jasna priroda ovih tzv. "uslovljenih" dionica, čini nam se da u ovom slučaju zekjat trebate dati samo na dobijenu dividendu u iznosu od 2,5 %. ukoliko njihova vrijednost (vrijednost dionica) dostiže nisab makar kada joj se pridoda vrijednost ostale istovrsne imovine. A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH